Mihai Stepan Cazazian

Moment aniversar la Mănăstirea Hagigadar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Mănăstirea Hagigadar din judeţul Suceava a aniversat astăzi, 12 august 2012, 500 de ani de la sfinţirea bisericii „Sfânta Maria”. Cu acest prilej, după ample lucrări de restaurare, lăcaşul de cult a fost resfinţit de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos şi Patriarh suprem al tuturor armenilor.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preasfinţia Sa a asistat la slujbele religioase prilejuite de momentul aniversar de la Hagigadar.

Programul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la târnosirea Bisericii “Sfânta Maria” a început de dimineaţă cu întâmpinarea Sanctităţii Sale Karekin al II-lea. Sanctitatea Sa a fost întâmpinat la baza dealului mănăstirii de oficialităţile locale şi judeţene. Soborul de clerici a urcat dealul până la mănăstire. Pe parcurs, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea i-a binecuvântat pe credincioşi. Urcarea în genunchi până la biserica aşezării monahale de la Hagigadar nu a fost posibilă, aşa cum este tradiţia, întrucât condiţiile meteo au fost neprienice.

După ce soborul a intrat în biserică pentru oficierea slujbelor, mulţi oameni au înconjurat lăcaşul de cult în genunchi. Sfinţirea bisericii “Sfânta Maria” a mănăstirii Hagigadar şi liturghia arhierească au fost oficiate în limba armeană. La finalul acestui eveniment, PS Ioachim Băcăuanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la sfinţirea bisericii mănăstirii Hagigadar.

“Am avut onoarea să fiu delegat al Preafericitului Părinte Daniel la resfinţirea Mănăstirii Hagigadar. Au participat episcopi din Armenia şi din ţări precum Canada, Germania sau Austria, ambasadori, autorităţi centrale şi locale, precum şi armeni din toate părţile lumii. Patriarhul României a transmis un mesaj Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, care a fost primit cu multă bucurie de toţi cei prezenţi la acest eveniment. Credem că prezenţa noastră a fost importantă pentru zona noastră a Moldovei”, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

În jurul orei 13:00 Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a ieşit alături de soborul de slujitori în afara lăcaşului de închinăciune pentru a binecuvânta strugurii şi pachetele care au fost oferite pelerinilor. A urmat sfinţirea Khacicar-ului, o cruce de amintire ridicată în cinstea donatorilor sfintei mănăstiri, Hagop şi Ica Kouyoumdjian, care s-au născut în România şi care locuiesc în Statele Unite ale Americii. Mănăstirea Hagigadar, singura mănăstire armeană din Europa cu activitate neîntreruptă 500 de ani, a fost vizitată timp de cinci secole de oameni din întreaga lume. Numele acestui lăcaş de cult vine din limba armeană şi înseamnă împlinirea unei dorinţe, a unei rugăciuni, drept pentru care mulţi vizitează mănăstirea cu nădejdea că aici rugăciunile lor îşi vor găsi împlinirea. Între secolele al XV-lea şi al XVI-lea, în Suceava au fost construite şase biserici şi două mănăstiri armene, fapt inedit pentru întreaga Europă.

http://www.basilica.ro