Redactor

Moartea discretă a necunoscutului care a schimbat istoria: cine este domnul din imagine

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Gevork Vartanian, fost spion de top, considerat un erou al Uniunii Sovietice, a murit la Moscovala vârsta de 88 de ani, după o luptă lungă cu cancerul, informează pravda.ru.

Gevork Vartanian s-a născut pe 17 februarie în 1924 în Rostov pe Don, tatăl său fiind un cetăţean iranian, director al unei rafinării de petrol, şi el spion. La vârsta de 16 ani, cu ajutorul tatălui său, Vartanian a fost cooptat de biroul NKVD din Teheran, poliţia secretă a Uniunii Sovietice.

Prima sa misiunea a fost să îi identifice pe spionii nazişti aflaţi în Teheran şi în alte oraşe iraniene şi în doar doi ani, echipa din care făcea parte a reuşit să-i deconspire pe 400 dintre aceştia. În acest timp, Vartanian a cunoscut-o pe sora unui alt membru, Goar, care a fost primită în reţeaua de spioni şi care i-a devenit ulterior soţie.

În calitate de lider al grupului de agenţi secreţi, Vartanian, care activa sub numele de cod Amir, a reuşit să împiedice tentativele de ucidere a trei mari lideri politici, Winston Churchill, Franklin Roosevelt şi Iosif Stalin, comandate de Adolf Hitler. Cel mai amplu plan al lui Hitler de a-i omorî a fost în cadrul Conferinţei dela Teherandin 1943, lovitura, numită “Operaţiunea Long Jump” fiind înabuşită de grupul condus de Vartanian, care avea doar 19 ani.

Această reuşită a spionului rus a fost descrisă şi în filmul care tratează problema Operaţiunii Long Jump, numit “Teheran 43”.
Gevork Vartanian a lucrat ca agent secret mulţi ani, întotdeauna fiind însoţit de partenera sa, Goar. În 1984, el a fost decorat cu medalia de aur, primind titlul de “Erou al Uniunii Sovietice”.

Deşi soţia lui s-a retras în 1986, spionul rus a continuat să servească Uniunea Sovietică până în 1992, când s-a retras şi el. Cu toate acestea, el a continuat să fie la dispoziţia serviciilor secrete, deseori participând la întâlniri pentru a oferi sfaturi tinerilor agenţi.

Ulterior, soţii Vartanian au antrenat ca agenţi secreţi până la sfârştiul anului 2000, când numele lui a fost declasificat. Cu toate acestea, numele lui a rămas în istoria Rusiei şi va rămîne o legendă pentru agenţii secreţi.

de Sorina Ionaşc

dupa Gandul.info