Mihai Stepan Cazazian

ECIMIADZIN / Mitropolitul Ardealului la ceremonia de sfinţire a Sfântului Mir în Biserica Armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

mir 3

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a participat în perioada 26-28 septembrie 2015, în calitate de delegat al Patriarhului României, la ceremonia sfinţirii Sfântului Mir în Biserica Ortodoxă Armeană. Evenimentul s-a desfăşurat în Catedrala Etchmiadzin din Vagharshapat, Armenia.

 

Sâmbătă, 26 septembrie 2015

Festivitatea de deschidere a ceremoniilor a avut loc sâmbătă, 26 septembrie 2015, în Catedrala Etchmiadzin, începând cu ora 18:00. În cuvântul de deschidere, Sanctitatea Sa Karekin II, Patriarh Suprem şi Catolicos al Tuturor Armenilor, a adresat salutări celor prezenţi şi a subliniat faptul că ceremonia sfinţirii Sfântului Mir constituie o bună ocazie de comemorare a suferinţelor deosebite îndurate de creştinii armeni acum 100 de ani. Cu toate acestea, sfinţirea Sfântului Mir reprezintă un prilej de bucurie şi un mijloc de misiune pentru Biserica Apostolică Armeană.

De asemenea, în deschidere au fost adresate mesaje din partea mai multor reprezentanţi ai diferitelor Biserici, dintre care menţionăm pe:

 

  • Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi al Întregii Africi;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Mitropolit de Tambov şi Rasskazovsk (Patriarhia Moscovei);
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului;
  • Cardinalul Leonardo Sandri, Preşedintele Congregaţiei pentru Bisericile Ortodoxe Orientale;
  • Conf. Dr. Daniel Buda, din partea Consiliului Mondial al Bisericilor.

 

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai următoarelor Biserici: Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei, Patriarhia Ortodoxă a Serbiei, Patriarhia Ortodoxă a Georgiei, Biserica Ortodoxă a Ciprului, Biserica Ortodoxă a Albaniei, Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehe şi Slovacia, Biserica Siriană Catolică. Au participat, de asemenea, nunţiul apostolic pentru Georgia, Armenia şi Azerbadjan, numeroşi episcopi şi laici din Biserica Apostolică Armeană, inclusiv Preasfinţitul Părinte Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România.

Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu o scurtă rugăciune rostită în latină de Cardinalul Leonardo Sandri, după care a urmat o recepţie şi rugăciunea de seară rostită în Catedrala  Etchmiadzin.

12063334_418292428362734_1856043884250638790_n

Duminică, 27 septembrie 2015

Duminică, 27 septembrie 2015, după Sfânta Liturghie a avut loc ceremonia de sfinţire a Sfântului Mir. Slujba de sfinţire a fost oficiată într-un altar de vară, aflat în apropierea Catedralei  Etchmiazin. La eveniment a participat Excelenţa Sa Serge Sarkisian, Preşedintele Armeniei, precum şi numeroase oficialităţi.

Prezent la evenimentele din Armenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a oferit mai multe detalii: „În dimineaţa zilei de duminică, 27 septembrie am asistat la Liturghia săvârşită în Catedrala centrală din Etchmiadzin. După-amiază, ceremonia de sfințire a Sfântului Mir s-a desfăşurat în altarul de vară construit recent din piatră în apropiere de catedrala centrală din Etchmiazin, în cadrul complexului pontifical Etchmiadzin. Au participat numeroşi credincioşi, demnitari de stat armeni, inclusiv preşedintele Armeniei, precum şi unii reprezentanți ai unor misiuni diplomatice. Sfântul Mir se sfintește în Biserica Apostolică Armeană la fiecare 5-7 ani. Potrivit tradiției în noul mir sfințit se păstrează o mică parte din mirul cel vechi. Astfel, ar exista o legătură neîntreruptă între Sfântul Mir care ar fi fost adus în Armenia de către Apostolul Tadeu – cu ajutorul căruia ar fi fost vindecat un rege armean bolnav din acea vreme – și Sfântul Mir de astăzi. Punctul central al slujbei de sfințire îl constituie binecuvântarea mirului cu trei relicve ale Bisericii Apostolice Armene: o Cruce care conține o mică parte din Sfânta Cruce a Mântuitorului Hristos, o lance care conține o mică parte din fierul suliței cu care a fost împunsă coasta Mântuitorului și mâna Sfântului Grigorie Luminătorul”.

mir 4

 

 

Luni 28 septembrie 2015

Mitropolitul Ardealului a fost primit luni, 28 septembrie 2015, în audienţă de cătreSanctitatea Sa Karekin II. În cadrul întâlnirii, Înaltpreasfinţia Sa a transmis salutările frăţeşti ale Patriarhului României. La rândul său, Catolicosul armean a transmis călduroase felicitări Preafericitului Părinte Daniel cu prilejul aniversării a 8 ani de la întronizarea ca Patriarh al României. În cadrul discuției, au fost invocate legăturile de prietenie dintre poporul român și poporul armean, precum și rolul Catolicosului Vasken I în întărirea legăturilor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Apostolică Armeană.

În cadrul aceleiaşi zile, Mitropolitul Ardealului avizitat complexul memorial dedicat martirilor armeni ridicat în Yerevan, precum şi Institutul de Cercetare a Vechilor Manuscrise Armene. La memorial a fost săvârşită o scurtă rugăciune, invocându-se mijlocirea martirilor pentru pace în întreaga lume.

Alături de ceilalţi invitaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a participat duminică seara la un concert de muzică clasică și religioasă, susţinut la Opera de stat din Erevan.

http://basilica.r0