Simona Paula Dobrescu

MISIUNE ARHEOLOGICĂ ÎN ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În baza unui proiect de cercetare constituit între Institutul de Arheologie și Etnografie al Academiei Naționale de Științe al Republicii Armenia/ Hayastani Azgayin Akademiai Hnagitakan Yev Azgagrutyan Institut și ISMEO ( Institutul internațional pentru Mediul și Extremul Orient) ,o importantă misiune arheologică condusă de Sergio  Ferdinandi a plecat din Italia la începutul  lunii iunie, având ca destinație Armenia și în mod deosebit localitatea Aruch din regiunea  Aragatsotn.

Aruch este o localitate situată într-o  poziție strategică de-a lungul Drumului Mătăsii, între Dvin și Ani, marile capitale istorice ale Armeniei, cu o  importantă funcțiune militară și comercială, așa cum scria cronicarul Elišē Vardapet la jumătatea secolului al V-lea d.H., în Istoria lui Vardan și a Martirilor Armeni.

Arheologul Sergio Ferdinandi este vice-președintele Institutului amintit mai sus, component al Consiliului Superior al Bunurilor Culturale, cât și Director General în Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale. Specializat în arhitectura militară mai ales a Orientului din perioada cruciadelor și a dominației bizantine, expert al Comisiei Naționale Italiene UNESCO, el se va ocupa de studiul fortificațiilor și a sistemului cadru de apărare și control al porțiunii Drumului Mătăsii din Armenia.

Misiunea care va dura câteva luni, își propune ca obiectiv o complexă activitate de cercetare prin examinarea fortificațiilor acestei regiuni caucaziene și a modului lor de dezvoltare din punct de vedere militar și comercial, contribuind totodată la valorificarea patrimoniului monumental cât și la promovarea turistică și economică a teritoriului.

În cadrul proiectului de cercetare de o extraordinară importanță istorico-culturală, la care participă numeroși  savanți de faima internațională printre care și Pavel Avetisyan, vor fi utilizate instrumente de înaltă tehnologie.
Primii partener ai inițiativei sunt: Aidr, Poste Italiane, Città in Internet, Iet, Noema Digital, Isweb e AIT.

Simona Paula DOBRESCU