Mihai Stepan Cazazian

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO despre conflictul din Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cadrul  unui briefing online, de la Bruxelles, pentru jurnaliştii români, preluat de agenția de presă AGERPRES, Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO s-a referit la situația actuală a alianței în contextul în care Turcia a efectuat la jumătatea lunii octombrie un prim test al sistemului rus S-400, considerat incompatibil cu cele ale NATO. În ceea ce priveşte situaţia mai generală a tensiunilor dintre Turcia şi unii aliaţi din NATO, Geoană a recunoscut că este un moment delicat, dar şi-a exprimat convingerea că valorile care unesc statele membre sunt mai puternice decât aceste momente de “emoţie publică”

El a vorbit şi despre conflictul din Nagorno-Karabagh. “Este o nouă încercare de a avea o încetare a focului (…) Grupul de la Minsk, care în cadrul OSCE are jurisdicţie explicită asupra subiectului Nagorno-Karabagh, a mediat acest lucru. Să vedem dacă lucrurile se vor stabiliza puţin”, a spus Geoană, reiterând un apel ferm către toate forţele, inclusiv cele care au o influenţă directă sau indirectă asupra părţilor aflate în conflict, să contribuie la detensionarea situaţiei.

“Este chiar şi o lecţie dacă vreţi. Ceea ce par să fie la un moment dat conflicte îngheţate într-un context geopolitic mai complex se pot încălzi brusc şi să devină conflicte deschise. Cred că e o lecţie şi o încurajare către vigilenţă, către ceea ce înseamnă aceste zone de conflicte îngheţate care din păcate abundă la periferia fostului imperiu sovietic şi care sunt foarte importante pentru securitatea europeană”, a mai spus Geoană.