Eduard Antonian

Minoritățile Naționale din România – o cronologie relevantă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Avem de a face cu unul dintre cele mai interesante demersuri referitoare la minoritățile naționale din România după 1990. Răspunzând unor necesități firești pentru sociologi, politologi, dar și istorici, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN) a inițiat în 2010 un proiect relevant și interesant: Schimbare de regim în domeniul politicilor față de minorități. Cronologia minorităților naționale din România, 1989-2009. În acest proiect ISPMN a dorit și a reușit să implice direct organizațiile minorităților naționale. Volumul este de fapt o cronologie, dar foarte amplă și elaborată, un instrument indispensabil pentru orice cercetător care se respectă, adresându-se în același timp și publicului larg. A rezultat deci, un prim volum tipărit (editor și coordonator Gido Attila) ce conține cronologia albanezilor, armenilor, bulgarilor, croaților, grecilor, evreilor și germanilor din România. Sigur că vor apare în varianta tipărită și cronologiile celorlalte minorități. Până atunci însă întregul material se poate găsi pe site-ul ISPMN, iar cronologia noastră la pagina http://www.ispmn.gov.ro/node/cronologia-minoritii-armene-1989—2009 .

Trebuie menționat că în cazul nostru cronologia a fost întocmită cu foarte multă acuratețe și precizie de către Mihai Stepan Cazazian, redactor-șef al publicațiilor Ararat și Nor Ghiank. Lucrarea este un demers necesar tocmai pentru a sublinia încă o dată contribuția minorităților naționale din România la viața socio-culturală a țării și pentru a ne diferenția de globalizare. Ca o remarcă aș da exemplu două momente  relevante (și caracteristice nouă) de la începutul și sfârșitul  cronologiei noastră, a armenilor (1989-2009) :

“22.12.1989, Bucureşti. La ora 12,30 se trag clopotele la Catedrala Armeană din Bucureşti

Catedrala Armeană Sfinţii Mihai şi Gavril a fost primul lăcaş de cult din Bucureşti care a tras clopotele vestind începutul mişcărilor ce au dus la fuga lui Nicolae Ceauşescu şi căderea comunismului. Manifestanţii care au trecut, în dimineaţa zilei de 22 decembrie, prin dreptul Catedralei au cerut preoţilor cheile pentru a urca în clopotniţă ca să tragă clopotele. Arhim. Zareh Baronian a permis acest lucru şi la ora 12.30 clopotele s-au auzit.”

“20.12.2009, Bucureşti. 20 de ani de la evenimentele din 1989

La Catedrala Armeană din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a celor ce s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertate. Cu acest prilej a fost dezvelită o placă comemorativă, plasată pe zidul exterior al turnului clopotniţei Catedralei Armene, care aminteşte că „din această sfântă biserică, în zorii zilei de 22 decembrie 1989 s-au auzit pentru prima oară clopotele care au vestit revoluţia română”.

EDUARD ANTONIAN

One Response to Minoritățile Naționale din România – o cronologie relevantă

  1. varujan kundakjian November 22, 2012 at 5:44 pm

    Dupa cati ANI , GUVERNUL ROMAN va redobandi la
    ARMENI propitatile nationalizate de regimul COMUNIST?

    Eu astept de 7 ani la tribunalele din Bucuresti ca sa
    pot recupera casa tatalui meu care a muncit din greu
    sa o faca pentru fam lui

    ESTE RUSINE PENTRU GUVERNUL SI TRIBUNALUL ROMAN ca sa lungeasca 7 ani cu avocat roman platit fara nici
    o speranta
    Dul Varujan Pambuccian sa citesca acesta scrisore va rog
    Armean din Romania