Arhiepiscopia Armeana

Ministerul Cultelor – 160 de ani de la înființare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei a fost invitat joi, 10 februarie 2022, la evenimentul marcant „Ministerul Cultelor – 160 de ani“, organizat de Academia Română și Secretariatul de Stat pentru Culte. Manifestarea a avut loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10, și a fost moderată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

În deschidere a luat cuvânt acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și a fost citit mesajul ES Klaus Werner Iohannis, Președintele României, de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor, precum și conducătorii tuturor cultelor religioase din România.

P.S. Episcop Datev Hagopian și Victor Opaschi-Secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte

”Este un eveniment unic, cu o adâncă însemnătate, căci  constituirea unei astfel de instituții, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, imediat după  întemeierea statului român modern, definea din start principiile fundamentale ale viziunii conducerii. Pe de o parte gestionarea relațiilor dintre stat și cultele religioase, dar nu în ultimul rând și asigurarea unui climat optim, în pace și bunăînțelegere, pentru o bună conviețuire, ferită de pericolul apariției conflictelor interetnice și interreligioase.

De 16 decenii această instituție și-a indeplinit cu cinste și responsabilitate  datoria de a păși pe calea slujirii unor idealuri  construite pe temelia zidită din cele mai frumoase și nobile trăsături ale caracterului poporului român : respect, ospitalitate, toleranță, iubire și demnitate.  Au fost într-adevăr și vremuri tulburi însă țărmul cel însorit și primitor ne adăpostește acum pe toți, în liniștea vieții de dezvoltare și rodire. Secretariatul de Stat pentru Culte este principala instituţie a Guvernului României care elaborează şi pune în practică politicile publice religioase.

Armenii sunt prezenți în România de aproximativ 1000 de ani. De-a lungul istoriei sale milenare, statul i-a susținut întotdeauna pe armeni să-și păstreze identitatea națională, credința și tradițiile și să rămână fiii Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, necunoscând niciodată fenomene de criză bisericească sau religioasă.

Primul contact oficial dintre Arhiepiscopia Armeană și Ministerul Cultelor, după Primul Război Mondial, a fost în anul 1931, când prin decretul regal a fost înființata Eparhia Armeană din România și a fost recunoscut Statutul Organic si Administrativ al Episcopiei Armene din România”, a menționat în discursul său Preasfințitul Episcop Datev.

Împlinirea a 160 de ani de la înființarea Ministerului Cultelor a fost marcată și de lansarea albumului filatelic cu același nume, în variantă bilingvă, română și engleză.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene