Metz Yeghern…. Marele Rău / 24 Aprilie 2016 : la o sută și unu de ani….
La o sută și unu de ani de la Genocidul împotriva Armenilor în Insula San Lazzaro de la Veneția, Părinții Mechitariști au celebrat o aniversare în mod solemn.
Liturgic vorbind s-a sărbătorit Arătarea Sfintei Cruci, fiind Duminica a V-a de Paști (la Catolici).
Nu este o contradicție de a celebra Sfânta Cruce în perioada sfintelor Paști, datorită faptului că nu trebuie niciodată să uităm că Crucea a fost totdeauna înainte de Înviere. Dar Martirii Armeni, toți cei că au murit atât pentru Cruce cât și pentru Neam ne arată că ei au trecut prin Calvar, dar că la orizont se vede lumina Învierii lui Hristos, Cel care a subjugat moartea și răul, distrugând moartea și eliberând sufletele care erau în prigoana meleagurilor care n-aveau primit lumina.
Hristos a înviat din morți! Iată adevărul fundamental al Creștinismului. Ei L-au mărturisit acum o sută și unu de ani ca și armenii care și recent au murit, ca și toți crestinii de fiecare rit și confesiune care au căzut ca jertfă barbariei în Iraq, Siria și pretutindeni ca să nu apostateze, ca să-L mărturisească, bând din potirul sfânt din care a băut și Mântuitorul nostru.
La Liturghia solemnă, celebrată de către părintele Elia Kilaghbian, s-a citit o pericopă din Faptele Apostolilor, ca și în perioada de Paști (Faptele 17, 1-15), sfânta Evanghelie (după Sf. Ioan 7, 14-23) unde se citește că Iudeii, la jumătatea praznicului se mirau de Iisus și de învătătura Lui la templu și El sublinia că: Învățătura mea nu este a mea, ci a Celui care m-a trimis.”
Biserica era plină ca și în marile sărbători, mulți erau armeni, italo-armeni și italieni care au sosit în Insula Sf. Lazzaro din diferitele orașe din Veneto și din Italia.
Domnul Raffi Megerian a dăruit un minunat covor care a fost pus în strana sfântului lăcaș.
Părintele Abate General, în cuvântul lui de învătătură a subliniat importanța de a păstra memoria și mărturia armenilor omorâți în 1915 care sunt legați prin sânge și Credință de urmașii lor din Armenia și din Diasporă.
Toata lumea s-a bucurat de prezența domnului Ambasador al Armeniei către sf. Scaun domnul Mikayel Minasyan. Excelența Sa, la sfârșitul Slujbei, după cuvântul de învățătură al Preacucernicului P. Abate General Elia Kilaghbian, a exprimat într-o limbă italiană atât de bogată și corectă, nu uităm că domnia sa a fost elev al Parinților Armeni la Colegiu “Moorat – Raphael”, importantă amintire care este în inimile noastre a Națiunii Armene, creștinism care s-a proclamat ca religie oficială în anul 301, sacrificiul victimelor unui Genocid, care continuă, care ne însoțește – este suficient să ne gândim la tragicele evenimente din Siria unde mulți armeni au fost dezrădăcinați din cauza războiului. A și subliniat indiferența mijloacelor de comunicație socială. Domnia Sa a vrut să ne sublinieze importanța unei date care a devenit istorică: 12 Aprilie 2015. La această dată Sanctitatea Sa Papa Francisc a celebrat împreună cu Patriarhul Catholicos al Tuturor Armenilor, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, și cu Catholicosul Marii Case din Cilicia Aram I, cu Patriarhul Armenilor Catolici de atunci Nerses Bedros XIX Tarmouni, decedat în 25 Iunie 2015, a celebrat amintirea victimelor Marelui Rău (Genocidului), și lucrul extraordinar este că a proclamat Sf. Grigore din Narek (950 circa-1010 circa), teolog și poet, autorul celebrei cărți: Lamentațiile , fiind numit Doctor al Bisericii Universale.
La ceremonie erau prezenți și reprezentanții Suveranului Ordin de Malta.
Un alt mare eveniment care s-a desfășurat, a fost o expoziție fotografică, pregătită cu atâta râvnă de către P. Arhimandrit Vahan Ohanian, harnicul părinte, care este autorul celor două dicționare armean-italian și italian-armean, cunoscut și pentru cercetările sale istorice; și mulți colaboratori timp de mai multe luni. Expoziția va fi propusa în alte orașe din Italia, ca mărturie vie a celor care ș-au jertfit viața pentru Biserică și Neam, si care este o admonestare împotriva Barbariei.
Expoziția caracterizată de multe poze și îmbogățită de melodii și texte, arată și de viața de fiecare zi a Națiunii armene de la începutul secolului al XX-lea și locașurile memoriei.
Am fost șocați de poza care ne arată biserica din Deir Zor care a găzduit moaștele multor martiri. Din Păcate, în 2014 a fost distrusă de către bestiile islamiste, se pare că distrugerea aceasta a lăsat ziarele occidentului nepăsătoare.
Într-o încăpere a expoziției am putut să ne reculegem în fața unui altar și a unei Cruci armenești unde sunt puse moaștele unei familii masacrate în timpul Genocidului.
După prezentarea expoziției, a urmat o agapă frățească în timpul căreia a luat cuvântul Parintele Vahan Ohanian, Domnul Ambasador, domunul dr. Gregorio Suren Zovighian, al căror părinți provin din România. Erau prezenți mulți membri ai Asociației Italia-Armenia ca și Președintele Aram Giacomelli, ing. Fabio Scarso, cu soția doamna Nicoletta Prandoni și doamna Francesca Cecchinato.
Această asociație a organizat și alte evenimente cum ar fi și slujba religioasă, oficiată în ziua de 22 Aprilie la Padova și ceremonia cu depunerea de coroane la bazorelieful lui Movses Guloyan care se află în fața Primăriei orașului Padova la care a participat, cu numeroase autorități, Primarul dr. Massimo Bitonci care a exprimat cuvinte de durere și de prețuire față de poporul armean.
Giuseppe Munarini
Mulțumesc Cuvios Părinților Mechitariști și mai ales părintelui Hamazasp Kechichian pentru materialul pus la dizpoziție pentru articolul de față.