Mihai Stepan Cazazian

Mesajul Președintelui României cu ocazia aniversării a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

klaus-iohannis-basescu-si-ponta-colaboreaza-foarte-bine-pactul-de-coabitare-a-produs-rezultate-frumoase-18475916

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 30 septembrie a.c., un mesaj cu ocazia aniversării a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor din România.

Mesajul a fost citit la Sesiunea Solemnă a UAR ce a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, de către domnul Sergiu Nistor – Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte . 

 

„Stimate domnule Președinte al Senatului,
Stimate domnule Prim- ministru,
Stimate domnule deputat Varujan Pambuccian, reprezentant al Uniunii Armenilor din România în Parlamentul României,
Excelenţele voastre domnilor miniştrii,
Domnule ambasador al Republicii Armenia la Bucureşti,
Stimaţi invitaţi,

Ceremonia de astăzi este una de o profundă semnificaţie pentru viaţa, cultura şi istoria comunităţii armene din România. Sunt bucuros să o pot saluta cu căldură, aşa cum apropiată şi caldă a fost dintotdeauna relaţia dintre români şi armeni pe teritoriul românesc.

Izvoarele acestei relaţii cu totul particulare se găsesc departe in timp. Vechimea relaţiilor dintre armeni şi locuitorii meleagurilor României de astazi este o punte de convieţuire şi o impletire a valorilor culturii, artei şi aspiraţiilor. Istoria nu ne-a cruţat, punându-ne deseori în faţa unor situaţii în care singura speranţă a stat în credinţă şi în solidaritate. Acestea sunt valori fundamentale şi astăzi când, aniversând reînfiinţarea după 1990 a Uniunii Armenilor din România, rememorăm momentele dramatice ale comunităţii armene de la începutul secolului XX. Nu întâmplător, prima asociaţie a armenilor din România s-a înfiinţat imediat după făurirea statului roman modern, văzut ca o pavăză şi ocrotitor al minorităţilor.

Mi-am propus ca în mandatul meu să salut, să subliniez, să apăr şi să popularizez valoarea socială şi culturală adăugată de toate etniile ce si-au găsit în decursul istoriei destinul pe teritoriul României. În ţara noastră recunoaştem contribuţia valoroasă a tuturor comunităţilor etnice şi cultelor legal recunoscute la bogăţia diversităţii noastre culturale. România îşi poate afirma cu mândrie în plan international experienţa şi expertiza în domeniul dialogului şi toleranţei. Promovarea identităţii minorităţilor este un lucru important, dar vreau să subliniez că valorizarea contribuţiei minorităţilor etnice şi dialogul intercultural nu sunt practicate în România ca un produs de export. Privesc rolul Statului ca generator şi nucleu al unui proiect național modern, un proiect prin care toți românii să aibă o șansă autentică în a se împlini prin forțe proprii, pentru ca națiunea – comunitatea de interese naționale dar şi locale, etnice, religioase – să-și (re)afirme identitatea și demnitatea.

De aceea văd minorităţile ca o punte între România şi ţările vecine, şi chem la asumarea convieţuirii istorice şi a dialogului intercultural ca un tezaur constitutiv pe care e clădită societatea noastră contemporană. Proiectele minorităţilor, inclusiv cele ale armenilor, sunt parte a proiectului naţional, valorile grupurilor etnice ori religioase sunt şi valorile naţiunii.

În curând vom celebra 100 de ani de unitate şi modernitate a statului Român. Succesiv, în 2019 România îşi va asuma pentru prima dată Preşedinţia Uniunii Europene. Aceste două momente, într-o simbolică succesiune alăturate, ne spun că destinul României moderne este direct, indisolubil legat de misiunea şi apartenenţa sa europeană.

Pe acest drum vă chem să păşim cu încredere împreună.”

Departamentul Comunicare Publică
30 Septembrie 2015