Mihai Stepan Cazazian

Mesajul Pastoral al PS Episcop Datev Hagopian cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului – 6 ianuarie 2015

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

interior 2015

În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin

 

“Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intru oameni bunavoire “.(Luca-2:14)

 

Iubiti credinciosi,

Astazi Biserica Apostolica Armeana praznuieste cu aleasa bucurie Sarbatoarea Nasterii    Domnului nostru Iisus Hristos si a descoperirii lui Dumnezeu in chip perfect-aratarea Domnului,Epifania…Mare si preaminunata taina precum se aminteste in cantarile sfinte ale praznicului,Taina cea din veci ascunsa neamurilor ,iar acum descoperita. In fiecare an ne salutam pomenind vestea minunata a Nasterii  celei aducatoare de mantuire,cugetand adanc, patrunsi de credinta si uimire,la cele ce s-au intamplat in urma cu mai bine de 2000 de ani sub cerul instelat al Betlehemului…Acolo s-a nascut Iisus,Pruncul Cel Fara de-nceput, Mantuitorul lumii.Oricine se intreaba mereu cum s-a intamplat asa ceva,?Cum s-a nascut El, Fiul lui Dumnezeu,pentru ce avenit El pe lume in acest chip?

In timpul regelui Irod in pestera intunecata de la marginea Bethleemului s-a nascut Iisus,Fiul lui Dumnezeu,in ieslea cea incalzita de suflul animalelor,in liniste pamanteana si cantec de ingeri,veste minunata intru pace si bunavoire.Pastorilor din imprejurimi le-a fost haruit sa fie cei dintai care,calauziti de lumina sfanta,sa se infatiseze pentru a se inchina Pruncului Iisus.Au ingenuncheat in staulul sarac,inundat de lumina cea neinserata,oferind Celui Nou Nascut si primul dar,mielul  nevinovat,care avea sa simbolizeze de fapt intreaga jertfa a vietii pamantene a Fiului lui Dumnezeu.Impreuna cu acesti pastori preamarim si noi astazi pe Cel Nascut,inchinand inimile in fata lui Dumnezeu si cantand alaturi de cetele ingeresti:”Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace,intre oameni bunavoire.”(Luca,2:14).

Astazi s-a nascut Mantuitorul, Fiul lui Dumnezeu a venit in lume nascut din Preacurata Fecioara,pentru ca noi,oamenii,cei indepartati de Tatal Ceresc,rataciti si osanditi de de povara pacatului stramosesc,sa ne innoim si sa ne luminam.S-a nascut pentru a ne elibera sufletele de lanturile pacatelor,pentru a ne aduce pacea,dreptate,adevarul si viata.S-a nascut pentru ca prin aceasta minune,in aceasta tainica noapte,Dumnezeu sa ne arate inca o data cat de minunata e mila Sa,cat de netarmuita e dorinta Sa de a ne deschide calea spre mantuire,spre El,prin rasaritul Soarelui Dreptatii in staulul sarac din Bethleem.Stapanul Pacii s-a nascut si ni s-a aratat noua,aducand lumina pacii pe pamant.Fara indoiala,pacea adusa de Iisus este pentru aceasta lume,dar nu e din lume,ci de la Dumnezeu. “Pace va las voua…pacea Mea o dau voua.Nu precum lumea  va dau eu…”(Ioan,14:27).

Iubiti credinciosi,

Nasterea lui Hristos este o realitate care a rascolit si transformat lumea,istoria,oamenii! Fiecare om are ziua sa de nastere,zi de bucurie,cand se intalneste si petrece alaturi de cei dragi apropiati lui.Insa aceasta Nastere este cu totul si cu totul altfel! Cand se naste un copil ne bucuram,caci s-a nascut un urmas,un cetatean al pamantului,al acestei lumi.Dar,oare ,Iisus,Pruncul preamarit de magi in ieslea din Bethleem,oare  a carei lumi Ii este cetatean? Si cine se bucura in ziua Nasterii Sale,cine-I va fi alaturi de ziua Nasterii sale? Toti cei care cred in El,care se simt pregatiti pentru a-L primi si purta in inimi si suflet,toti se vor bucura de Lumina Sa ce le va calauzii pasii pe calea mantuirii.Putem spune fara sa gresim ca de ziua Nasterii lui Hristos Dumnezeu este Cel Care ne ofera daruri!Nasterea Fiului Sau,cantarea ingerilor,marturisirea magilor si smerenia pastorilor sunt darurile prin care El ne bucura pe toti!De obicei,cu ocazia zilei de nastere a unei fiinte dragi,cei apropiati ii ofera daruri cu bucurie si iubire.De aceasta data insa, Bunul Dumnezeu,Iubitorul nostru Parinte ceresc,este Cel Care ne ofera noua darul cel mai de pret,cel mai drag Lui…pentru noi!Ne-a oferit pe Fiul Sau Unul Nascut! “Caci Dumnezeu asa a iubit lumea,incat pe Fiul Sau Unul Nascut L-a dat,ca oricine crede in El sa nu piara,ci sa aiba viata vesnica”(Ioan 3:16).Prin Taina Nasterii lui Iisus s-a deschis o noua cale in fata intregii omeniri,s-a deschis calea unei noi vieti.Omul a inceput sa-si vada adevaratul tel al vietii,sa inteleaga ce inseamna a trai In Hristos.Caci prin Nasterea Sa ni s-a deschis calea spre mantuire,omul cel intinat de pacatul stramosesc curatindu-se spre a pasi pe calea izbavirii.

Iubiti credinciosi,

In Sfanta zi a Praznicului Nasterii si Botezului Domnului nostru Iisus Hristos ne rugam Celui PreaInalt ca sa pazeasca in grija bunatatii Sale pe dreptmaritorii crestini armeni din Romania,sa ocroteasca intreg poporul acestei tari,iar Dreapta Sa  sa fie pavaza Bisericii Armene din intreaga lume,poporului armean,Sfantului Scaun de la Ecimiadzin,patriei sufletelor noastre si intregii omeniri.Sa pastram in inimi balsamul duhovnicesc al tainei vestite de ingeri,care sa si ramana cu adevarat alaturi de intreaga crestinatate.

Ne amintim cu bucurie ca in decursul anului care a trecut  am reusit sa ducem la bun sfarsit mare parte din proiectele pe care le infiripam in urma cu un an.Am abordat si infaptuit diverse teme  in domeniul religios, cultural educational,duhovnicesc si administrative,reusind si angrenarea tinerilor armeni in activitatile noastre, spre bucuria si mandria noastra,a tuturor. Festivalul Strazii Armenesti, in toata splendoarea diversitatii sale,este doar unul dintre evenimentele ce merita a fi amintite. Nu este de neglijat nici insemnatatea lucrarilor Conferintei international cu tema “Prima conflagratie mondiala si influenta sa asupra formarii diasporei armene”,organizate in luna septembrie la Bucuresti,cu participarea a numerosi oameni de stiinta,specialisti si ziaristi din Belgia, Cehia, SUA, Liban, Franta, Grecia. Pentru anul 2015 avem planificate doua evenimente deosebite. Aniversarea a 100 ani de la construirea Catedralei armene din Bucuresti si, in primul rand,comemorarea  unui secol de la insangeratul an 1915,anul Genocidului armenilor.

Comemorarea unui secol de la Genocidul din 1915 se regaseste in planurile de activitate pentru anul acesta al tuturor organizatiilor si comunitatilor armene din intreaga lume.Sunt ferm convins ca si noi,comunitatea armeana din Romania,ne vom ridica prin aleasa sarguire,la nivelul asteptarilor multora si al  nazuintelor noastre.Proiectele activitatilor prilejuite de acesta comemorare sunt multiple,toate urmand a se desfasura sub deviza ”Ne amintim…si cerem dreptate!”. Intr-un cuvant,sunt multe de facut si vom apela la toate mijloacele legale pentru a arata tuturor ca “Nu am uitat,nu uitam,si cerem doar adevarul si dreapta judecata”.

Iubiti credinciosi,frati si surori armeni,

Ma rog Bunului Dumnezeu in aceasta Sfanta Zi,ca Iisus sa se nasca in sufletul fiecaruia dintre noi,ca inima fiecaruia sa devina pentru o clipa macar ieslea cea luminata care sa-L ocrotesca pe Pruncul Cel Sfant si de unde sa putem deschide usile iubirii si ale pacii,intru Slava lui Dumnezeu si bunavoire intre oameni.

Stralucirea Tainei Nasterii Domnului si a Aratarii Sale sa va lumineze calea tuturor,in pace,sanatate si belsug de har.

Vestea Minunata a nasterii lui Iisus sa va bucure pe toti!

Hristos s-a nascut si ni s-a aratat!Slaviti-L!

 

Cu părintească dragoste și binecuvântare,

Pururea rugător pentru toți,

Episcop  Datev Hagopian,

Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania

(Tradus de Protoiereu Avedis Mandalian)