Mihai Stepan Cazazian

Mesajul Pastoral al PS Episcop Datev Hagopian cu ocazia Anului Nou.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

exterior

 

În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.Amin.

“Nimic nu este mai vrednic de a fi pretuit decat TIMPUL”

(Sf,Grigore din Datev)

 

Iubiti credinciosi,

Sarbatorim cu totii, impreuna cu intreaga lume crestina ,,la 1 ianuarie,trecerea intr-un Nou An,multumindu-i Bunului Dumnezeu prin alese cantari pentru binele  aratat in anul care a trecut si rugandu-ne impreuna  pentru ca si in noul an pacea,iubirea si bunele impliniri sa ne fie alaturi pe drumul  ce-l vom strabate.Este firesc ca,in aceste zile,fiecare dintre noi sa-si indrepte privirea in urma,analizand timpul care a trecut,cugetand asupra incercarilor ce ne-au stat in cale,asupra reusitelor si esecurilor care ne-au bucurat sau intristat.

La fel de fireasca apare si intrebarea: ce am realizat in decursul anului ce a trecut,ce am fi putut face dar nu am facut? Si, mai mult, e perioada limpezirii planurilor pentru anul nou in care pasim. In general, in astfel de zile,omul se gandeste la intreaga sa viata,bucurandu-se pentru reusitele drumului strabatut si trudind spre a invata din greselile facute. Greselile trebuiesc indreptate, caci doar asa vom deveni vrednici de bucuria unor noi impliniri.

Suntem crestini si stim cu totii ca vesnic este doar Bunul Dumnezeu.In rest…toate sunt trecatoare. Omul…la fel. Ne nastem,traim in aceasta lume…copilaria, tineretea, batranetea, pana in ultima clipa a vietii noastre.Timpul petrecut aici ne-a fost dat de Dumnezeu pentru ca in decursul vietii noastre sa ne straduim spre desavarsirea care ne va face vrednici mostenitori ai vietii cele vesnice..Ispitele trebuiesc invinse,incercarile depasite,iar implinirile,reusitele trebuie sa le privim ca fiind infaptuite cu spijinul  Dumnezeului Cel Iubitor.Toate cele bineplacute Lui ne vor netezi calea spre viata cea vesnica..Sf.Grigore din Datev spunea:”Nimic nu este mai vrednic de a fi pretuit decat TIMPUL. Pentru aceasta,timpul vietii noastre trebuie umplut cu fapte bune,mereu,caci nimeni nu poate aduce inapoi timpul care s-a scurs.”Timpul nu se mai intoarce,iar viitorul… s-ar putea sa nu fie al nostru.

Noul An aduce cu el ganduri de innoire si de impliniri,iar toate urarile cuprind dorinte de fericire,sanatate,pace si iubire.Incepe un An Nou,totul va fi nou,schimbat.Dar ce este acest “Nou”?Ce se va schimba in viata noastra?Oare soarele nu va rasari la fel spre a aduce lumina zilei? Sau nu va mai fi  noaptea care sa urmeze zilei?Maine oare nu ne vom mai trezi la fel ca in celelate zile pentru a ne ocupa de grijile ce se ivesc?.”Ceea ce a fost,aceea va mai fi.Si ceea ce s-a mai intamplat se va mai petrece,caci nimic nu este nou sub soare.”(Ecclesiast,1;9)

Dorinta si nazuinta oamenilor de a trai in acel “Nou”, de a trai in schimbare si innoire nu pot fi puse la indoiala.Cuvintele Sfintei Scripturi amintite mai devreme nu fac decat sa adevereasca faptul ca nazuinta oamenilor nu este aceea de a face imposibilul. Nu,oamenii nu doresc sa coboare stele din cer pentru a le adduce pe pamant,nici sa opreasca vanturile sau valurile oceanelor,nici sa mute locul de unde rasare soarele!Nu! Innoirea vietii nu   inseamna schimbarea fenomenelor natural,a randuielii  dupa care natura create de Dumnezeu ni se arata noua!Realitatea naturii care ne inconjoara nu se modifica. Dar “va fi un nou cer si un nou pamant” cum a zis Hristos,voarbind despre o reiinoire in noi,nu in afara noastra. Caci “Noul” este puterea innoitoare a gandului si sufletului,este imboldul pentru o altfel de viata.Noi trebuie sa ne schimbam,sa ne innoim. Dumnezeu a creat o lume desavarsita pe care insa noi am umbrit-o cu negura faptelor noastre.Reinnoindu-ne,  fiecare dintre noi isi va adduce obolul la truda tuturor de a aseza viata pe fagasul trainic al desavarsirii de le inceput.

Creatorul este neschimbator, a fost, este si va fi vesnic la fel. Vesnice si netarmuite sunt si si harurile Sale.Mila,bunatatea,iubirea,iertarea si toate cele bune venite de la Dumnezeu nu au masura ,nici asemanare.Se revarsa asupra tuturor,iar cei ce sarguiesc in truda spre innoire vor simti bunatatea de necuprins a lui Dumnezeu.Unul dintre Patriarhii Bisericii Armene,regretatul Catolicos Karekin I,cel vrednic de pomenire,spunea:”Timpul se prelinge precum apa.O picatura macar de vei reusi sa opresti…te vei mantui.In acelasi timp vei inlatura pericolul ca aceasta sa se piarda in imensitatea oceanului sau in pamantul insetat” Sa ne intrebam,fiecare dintre noi,oare cate picaturi am oprit cu truda noastra,ce am facut cu timpul nostru,cu viata noastra in anul care a trecut?

Astazi,cand trecem pragul Noului An 2015,avem datoria de suflet de a va reaminti tuturor ca acest an este anul tristei comemorari a tragediei genocidului petrecut in urma cu o suta de ani..Purtam in sufletele noastre o coplesitoare responsabilitate!Iubiti conationali,prin stradanii unite sa facem totul ca anul 2015 sa fie anul dreptatii pentru armenii masacrati in urma cu un secol,iar rodul ostenelii noastre pentru dreptate si adevar,pentru o judecata dreapta,trebuie sa fie biruinta adevarului.Este vrerea lui Dumnezeu ca noi sa nu precupetim nici un effort pentru a ajunge la implinirea nazuintei noastre spre dreptate si adevar.Suferintele poporului nostru ne obliga sa luptam pentru dreptate,pentru adevar,pentru dreapta judecata.Si ne obliga totodata sa condamnam!Sa condamnam nedreptatea!Si sa pretindem  compensare dreapta chiar si numai pentru o picatura de sange nevinovat…macar prin recunoasterea faptelor comise.Sunt incredintat ca si comunitatea armeana din Romania,prin sarguirea sa in acest sens,isi va face simtita contributia la implinirea nazuintei armenilor din intreaga lume.

Iubiti credinciosi,

Sa ne straduim fiecare,sa trudim pentru ca timpul ce ni L-a dat Dumnezeu sa nu se risipeasca,sa nu se iroseasca,iar faptele bune sa fie lumina fiecarei clipe din viata noastra.Urarea Noastra pentru voi toti este sa aveti parte de sanatate, fericire,impliniri bineplacute lui Dumnezeu,toate prin mila si harurile Sale,ce le dorim alaturi de voi toti si in anul cel nou.

Va doresc tuturor un An Nou bun, pasnic si mântuitor!

La Multi Ani!

Cu binecuvantari,

Al vostru parinte duhovnicesc pururea rugator pentru toti

Episcop Datev Hagopian

Intaistatator al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania

1 ianuarie 2015

(Tradus de Protoiereu Avedis Mandalian)