Redactor

Mesajul Î.P.C. Arhimandrit Datev Agopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România de 24 aprilie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Astazi este 24 aprilie iar noi, ca fii ai Eparhiei Armene din Romania,  dorim să aducem în fața popoarelor lumii anumite amintiri și fapte ;

  1. De-acum ajunge! Turcia minte încercând să convingă popoarele  spunând că în anul 1915 nu a avut loc genocidul, ci un război între armeni și turci și că pe câmpul de luptă armenii au fost înfrânți.  Ce rușine!  Actuala Republică Turcă știe foarte bine că în anul 1915 guvernul Turciei otomane a programat și a dus la îndeplinire genocidul.  Să se ducă  și să citească arhivele care se găsesc la ei și în diferite țări ale lumii.
  2. De-acum ajunge! Turcia ascunde adevărul, spunând națiunilor iubitoare de pace că istoricii armeni și turci trebuie să studieze, cerceteze și să analizeze faptele istorice, prezentându-le ca simple întâmplări istorice trecătoare.  Acest fel de a gândi este pur și simplu o lipsă de respect pentru cei un million și jumătate de victime și pentru cei zece milioane de supraviețuitori ai genocidului.
  3. De-acum ajunge! Turcia, vorbind amenințător pentru a crea confuzie în comunitatea internațională, crede astfel că poporul armean o să se sperie și îngrozească  pierzând astfel spiritul național al revendicărilor și al unității.  Aici Turcia se înșeală foarte rău. Toată armenimea din Armenia și din diasporă are un singur țel și anume acela de a continua Judecata Armeană pentru 24 aprilie și face aceasta ca o singură voce și într-un singur suflet.
  4. De-acum ajunge! Turcia provoacă  jocuri diplomatice periculoase susținând că diaspora armeană deranjează ameliorarea relațiilor și reconcilierea dintre Armenia și Turcia, încercând astfel să îndepărteze Armenia de diaspora sa.  Aici greșește încă o dată Turcia în calculele sale diplomatice.  Trebuie să fie clar pentru Turcia și pentru toate guvernele lumii și pentru toate instituțiile politice internationale  că în ceea ce privește 24 aprilie  și Judecata Armeană nu există nici un diferend între Armenia și diasporă. Recunoașterea genocidului  aparține atât Armeniei cât și diasporei, acest lucru fiind impus de drepturile victimelor noastre. Nu există nici un armean în lume care să nu ceară recunoașterea genocidului și sancțiunile pentru săvarșirea sa.
  5. De-acum ajunge! Turcia adoptă  o strategie greșită  de propagandă, spunând că Turcia și Armenia de astăzi au nevoie de relații economice și comerciale ca între buni vecini. Astfel, prin aceste strategii diplomatice, economice și comerciale,  vrea ca poporul armean să uite vocea dreptății și să tacă în ceea ce privește dreptul cel sfânt al victimelor.  Poporul armean nu poate să uite o nedreptate care s-a săvarșit împotriva martirilor săi.
  6. De-acum ajunge! Turcia încearcă să convingă popoarele lumii pentru ca acestea să ne impună să uităm trecutul și istoria și să privim spre viitor.  Aici din nou greșesc și Turcia și popoarele lumii.  Cum să uităm adevărul și dreptatea în ceea ce privește martirii genocidului armean?! A uita genocidul armean înseamnă a ucide și a nimici poporul armean smulgându-l din rădăcinile istoriei sale.  Poporul armean va rămâne credincios testamentului lăsat de martirii săi și va continua să revendice recunoașterea genocidului armean și va continua procesul de despagubire pentru acesta.
  7. De-acum ajunge! Turcia susține, făcându-și iluzii, că rezolvarea problemei genocidului armean are nevoie de timp,   sperând că după trecerea a o sută de ani, noua generație nu o să își mai aducă aminte de Judecata Armeană. Aici, înca o data, Turcia greșește calculele sale naive. Oricat de mult timp ne îndepartează de data genocidului armean, acesta nu ne va putea îndepărta  de testamentul martirilor noștri.  Nici o dată istorică nu ne va putea face să îi uităm pe martirii noștri fară mormânt.

 

Vrem să fie clar pentru toate popoarele lumii, că poporul armean în toată  istoria sa de cinci mii de ani, a fost iubitor de pace, trăind împreună cu toate națiile, religiile și culturile, bazându-și existenta  pe principiile  păcii, dreptății și independenței. Când alte nații au încercat în delungul istoriei să  opreseze pe nedrept poporul nostru, întreaga armenime, ca un singur trup, în totalitatea sa, a rezistat și a luptat cu dușmanul.  Noi, ca fii ai poporului armean, nu avem dușmani.  Noi, ca urmași ai genocidului armean, pretindem respect din partea Turciei și principii corecte în ceea ce privește Armenia, diaspora armeană și Judecata Armeană.

Astăzi, în mod just, poporul armean în totalitatea sa, cu voință fermă, cere recunoașterea în totalitate a genocidului armean și compensare dreaptă din partea celui care a săvârșit genocidul.

O, popor armean care trăiești în România! Aduți aminte și fi sigur că Der Zor nu a însemnat sfârșitul poporului armean, ci punctul de început al unei lungi vieți reînnoite!

O, popor armean care trăiești în România!  Adu-ți aminte și nu uita să fii hotărât în revendicarea drepturilor martirilor noștri din aprilie.

O, popor armean care trăiești in România! Dupa 96 de ani de la Der Zor, poporul din Armenia, Arțah și din diaspora, sărbatorește 24 aprilie ca Victorie vieții armenilor împotriva morții.