Mihai Stepan Cazazian

MESAJUL deputatului Varujan Pambuccian la omagierea în Parlamentul României a dr. Aurel Vainer

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

președintele Federației Comunităților Evreiești din România – între anii 2005-2020 și deputat între 2004 și 2020

Varujan Pambuccian alături de Aurel Vainer la Festivalul Strada Armenească

Pentru mine Aurel Vainer a fost un prieten.

Îi spuneam „nea Aurică” și el răspundea lucrului ăstuia prin zâmbetul lui inconfundabil, pe care cred că vi-l amintiți cu toții. Eu nu mi-l amintesc altfel decât zâmbind.

A fost unul dintre cei mai apropiați de definiția cuvântului „om”, „oameni”, pe care i-am cunoscut în viața mea. Un om de o umanitate extraordinară, de o bunătate ieșită din comun, dublată de o putere interioară care făcea ca această bunătate să nu poată fi confundată niciodată cu prostia.

Nea Aurică era ca o stâncă ce știe să zâmbească și lucrul ăsta întotdeauna m-a făcut să mă simt foarte în largul meu și foarte în siguranță alături de el.

A fost unul dintre cei mai înțelepți oameni… , un om care a știut să-și iubească deopotrivă poporul său și popoarele trăitoare în România, cele care formează națiunea română, a știut să le iubească și să le respecte, și numai Dumnezeu știe de câte ori, mai ales în plan internațional, intervențiile sale au fost salutare pentru situații mai mult sau mai puțin, dar mai mult complicate, în care ne-am aflat în drumul sinuos pe care l-am avut de la Revoluție încoace.

Era un om care radia iubire și prietenie. Datorită lui, grupul nostru parlamentar a fost un grup senin, câtă vreme ne-a fost coleg.

Când s-a retras, ne-a spus că o să vină după el cineva pe care l-a ales cumpănind bine și n-am înțeles atunci ce a vrut să spună, dar am înțeles acum și mă bucur foarte mult că nea Aurică are un urmaș politic pe măsură, în persoana lui Silviu, de a cărui prietenie mă bucur la fel de mult cum m-am bucurat de prietenia lui Aurel Vainer.

M-a întristat foarte mult vestea morții lui. La armeni există o vorbă în situațiile acestea. Se spune: „Dumnezeu să-i lumineze sufletul!”.

Dumnezeu să-ți lumineze sufletul, Aurel, așa cum tu ai luminat totul în jurul tău cât ai fost printre noi!

Extras din stenograma ședinței Camerei Deputaților din data de 2 noiembrie 2021