Mihai Stepan Cazazian

MESAJUL de ANUL NOU al S.S. Karekin II, Patriarh suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragi credincioși din Armenia, Diaspora și Arțakh,

În prag de Anul Nou aducem binecuvântarea noastră patriarhală, dragostea și cele mai bune urări de la Sfântul Scaun al Sfântului Ecimiadzin.

Am trăit un an plin de durere și amărăciune. Urmele războiului catastrofal din Arțakh, Armenia și Arțakh. Procesele complicate și tulburătoare care se desfășoară în jurul patriei noastre, situația dificilă din țară ne-au lipsit de bucuria naturală a vieții de zi cu zi, precum Crăciunul.

Cu toate acestea, sărbătorim Anul Nou cu speranță și credință că ne vom reconstrui viața cu atașament, vom face totul pentru a proteja drepturile poporului nostru din Arțakh. Suntem un popor care crede în învierea lui Hristos, de-a lungul secolelor durerea, suferința și moartea nu ne-au biruit niciodată, am reînviat cu puterea harului Domnului, cu optimism pentru ziua de mâine. Credem că prin mila lui Dumnezeu, cu angajamentul ferm al poporului nostru, putem face din anul mântuirii 2022 un an al realizării naționale și al atașamentului. Calea către întărirea Armeniei, a vieții libere și sigure din Arțakh, a prosperității poporului nostru din întreaga lume este unificarea noastră în jurul unei viziuni comune asupra viitorului, precum și a modului de viață și a acțiunilor înrădăcinate în valorile naționale și spirituale. De dragul Patriei să ne reconsiderăm cursul vieții; să scăpăm de intoleranță și de ură și să renunțăm la vorbele și faptele iresponsabile, care rănesc națiunea; să fim uniți ca să putem simți, din nou, prezența Binecuvântată a lui Dumnezeu în viața noastră.

În fața evoluțiilor complexe din regiunea noastră, a provocărilor cu care se confruntă țara noastră, nu putem reuși dacă nu ne străduim să construim o patrie puternică, dacă nu restabilim mai întâi climatul de încredere, dacă nu ne restabilim pacea interioară. Înfruntând cu smerenie și recunoștință amintirea sfântă a copiilor noștri martiri, urmând exemplul dăruirii și iubirii eroilor noștri pentru patrie și neam, să facem tot posibilul pentru progresul țării și al statului, pentru binele poporului nostru. Să rămânem puternici și neclintiți în zelul nostru de a fi călăuziți de interesul național – Dumnezeu va aduce roadele neprihănirii pentru noi (cf. 2 Corinteni 9:10).

În acest moment sfânt al Anului Nou, vă invităm pe toți să ne rugăm împreună și cu binecuvântarea Celui Prea Înalt, bunele noastre aspirații în viața personală, familială, națională și patriotică să devină realitate. Rugați-vă pentru armata armeană, soldații noștri care păzesc granițele patriei. Rugați-vă pentru toți cei care sărbătoresc Anul Nou la lucru. Rugați-vă pentru cei asupriți, nevoiași, bolnavi, fiii noștri defavorizați, captivi, dispăruți, familiile lor îndurerate. Rugați-vă pentru copiii noștri aflați în dificultate în Siria, Liban și Irak, astfel încât, cu sprijinul Domnului din Ceruri, problemele cu care se confruntă să poată fi depășite.

Să-i cerem lui Dumnezeu să fie pace și securitate în patria noastă, Armenia și Arțakh, poporului nostru din întreaga lume și lumii întregi.

Și acum Dumnezeu, care ne-ai iubit și ne-ai dat mângâiere veșnică și bună speranță ca har; mângâie-ne, păzește-ne inimile ferme în orice cuvânt și faptă bună (2 Tesaloniceni 2:15-16). Fie ca iubirea, mila și binecuvântările Domnului să fie mereu cu noi toți. An Nou Fericit. ”

după armenianchurch.org