PASTORALA DE ANUL NOU 2016 a Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România
Iubiti credincioși,
Din sfânta catedrala al Sfinților Arhangheli din Bucureşti vă salutăm şi vă aducem binecuvântarea noastră arhierească vouă, tuturor. Lăsăm în urmă anul 2015 cu toate împlinirile şi neîmplinirile, cu toate realizările şi dezamăgirile şi în acelaşi timp sperăm să înfăptuim toate ţelurile şi planurile noastre în 2016. O deosebită semnificaţie are această noapte: final şi început, sfârşit şi naştere.
Avem o viziune în ansamblu a anului petrecut, ne referim la realizări, regretăm pierderile, tragem concluzii pentru anul ce vine.
Lumea ce ne înconjoară este foarte agitată: războaie, terorism, criză, toate acestea având o influenţă şi asupra poporului nostru din patria-mamă. Există multe probleme, provăcări în viaţa noastră. Pentru a transforma ţara noastră într-una mai sigură, pentru a vedea graniţele ţării mai securizate, pentru a transforma comunitatea armeană din România într-una mai puternică, pentru ca viaţa întregului nostru popor să devină mai prosperă, este nevoie de asumarea de responsabilităţi, acelea fiind ale noastre, ale tuturor.
Prin efortul depus, împreună vom fi capabili să biruim toate greutăţile, necazurile, transformând în realitate toate năzuinţele bune pe care le mângăiem cu drag în inimile noastre. Prin spirit optimist să întâmpinăm Anul Nou! Efortul, dăruirea , responsabilitatea depusă de fiecare pentru neam, biserică, patrie, de iubire faţă de semenii noştri este chezăşia dezvoltării şi a progresului vieţii naostre paşnice.
Prin noi va veni acel timp nou. A vorbi despre timp, înseamnă a vorbi despre faptele omului în acea perioadă.
Prin binecuvântarea Domnului, dragi enoriaşi, episcopatul armean din România, continuă să trăiască o perioadă de reverire spirituală, înfăptuind diferite programe culturale, educative, predici, adunări pentru tineret, etc. Toate acestea au menirea de a întări credinţa creştină, de a ridica conştiinţa naţională, de a pregăti cetăţenii români credincioşi , capabili să traiască cu valori umane de o înaltă spiritualitate.
Anul ce a trecut a fost foarte semnificativ pentru noi, fiind Centenarul Genocidului armean. Pe perioada întregului an, Arhiepiscopia Armeană din România, prin consiliile parohiale, Uniunea Armenilor din România, prin filialele sale şi nu în ultimul rând, Ambasada Republicii Armenia, împreună au realizat programe mari în comunitatea armeană dedicate acestui Centenar. Au fost întâlniri oficiale, simpozioane, editări de cărţi, Liturghii, marşuri şi multe alte activităţi nu numai în Bucureşti ci și în aproape toate parohiile Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.
Este demn de menţionat faptul că pe 24 aprilie 2015, în Catedrala Sfinții Arhangheli din Bucureşti a fost oficiată Sf. Liturghie, la care au participat reprezentanţi ai diferitelor culte din România, ridicând rugă împreună, însă de dată aceasta cerând blogoslovenie de la martirii noştri sanctificaţi.
Ne-a entuziasmat foarte mult faptul că pe 24 aprile, comunitatea noastră a participat la un marş, organizat în Piaţa Victoriei, cerând recunoaşterea totală a Genocidului.
Anul ce a trecut a fost semnificativ şi pentru faptul că un număr important de persoane din eparhie au primit Medalia Sf. Nerses Şnorhali şi Hrisovul de Binecuvântare şi Aprecire Patriarhală din partea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor. De asemenea, P.S. Episcop Datev Hagopian, a înmânat ,,Hrisov de Binecuvântare şi Apreciere Arhierească” unor membrii vrednici ai comunității armene.
Viaţa noastră, în anul ce a trecut, s-a îmbogăţit încă o dată cu o nouă ediţie a festivalului ,,Strada Armenească”, în cele trei zile, cât a durat festivalul, am fost părtaşi la muzica armenească, la dansuri, la mâncărurile tradiţionale, etc.
A fost serbată în luna septembrie, Ziua Independenţei Armeniei, în Bucureşti şi în alte oraşe cu comunităţi armene din România. În luna octombrie a fost organizat un simpozion ştiinţific internaţional prin efortul Uniunii Armenilor din România şi a Ambasadei Republicii Armenia, dedicat împlinirii a 125 de ani de la naştrea ilustrului «Hagop Dj. Siruni», la care au participat savanţi din Armenia, Franţa, Turcia.
Pentru comunitatea armeană din România anul 2015 a fost deosebit şi prin faptul că pe 8 noiembrie, cu mare fast, s-a sărbătorit Centenarul Târnosirii Catedralei Armene din Bucureşti Sfinţii Arhangheli. Cu acest prilej s-au tipărit cărţi şi doresc să menţionez lucrarea scrisă de Edvard Jeamgocian ,,Catedrala Armeană din Bucureşti”, deoarece această minunată lucrare se prezintă ca o enciclopedie pentru cei ce se interesează de istoria Bisericii Armene din Bucureşti şi, în general, despre comunitatea armeană. Lucrarea în sine este unică în felul său, deoarece, până în prezent este singura carte, care cu minuţiozitate prezintă istoria Bisericii şi a comunităţii armene din România. Concomitent au fost pregătite medalii, organizate expoziţii, o seară muzicală dedicată Centenarului Bisericii, şi bineînţeles nu în ultimul rând Sf. Liturghie, la care au fost prezenţi ca reprezentanţi ai Sanctității Sale Karekin al II-lea şi anume Arhiepiscopul Natan Hovannisian şi Întâistătătorul Eparhiei Armene din Canada P.S. Episcop Abgar Hovakimian. În acele zile de sărbătoare am primit numeroase scrisori de felicitare din diferite colţuri ale lumii. Este demnă de menţionat enciclica de la Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor, precum și scrisorile primite de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, şi de la preşedintele României Klaus Iohannis.
Sunt semnificative participările Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România la întâlnirile interconfesionale şi interbisericeşti nu numai din România, ci şi din unele ţări din Europa, America de Nord şi Orientul Apropiat (îndeosebi Siria) etc.
Eparhia armeană are aportul său semnificativ în investiţiile, din anul ce a trecut şi în lucrările de reconstrucţie. De menţionat că anul trecut s-a sfinţit Capela Buna Vestire din Botoşani iar în curtea bisericii Sf. Simeon s-a sfinţit Hacikarul adus din Armenia. De asemenea s-a renovat complexul biserica Sf. Simeon prin fonduri europene.
În curtea bisericii Sfânta Maria din Constanţa a fost amplasată o Troiţă frumoasă, dăruită de enoriaşi armeni şi totodată a fost reamenajată curtea bisericii prin truda fiilor devotaţi. S-a sfinţit, deasemeni, la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Piteşti icoana din mozaic, la Galaţi s-a renovat o sală de festivităţi şi muzeul , iar la Brăila s-a renovat o veche clădire a parohiei.
În decursul anului precedent eparhia noastră a primit vizite conduse de Arhiepiscopul Hovnan Derderian, al Organizaţiilor Internaţionale de Tineret al armenilor ecleziaşti din diferite eparhii din Europa, iar la sfârşitul anului, Organizaţia de Tineret armean din România, a participat la o adunare organizată în oraşul Bologna din Italia al Tineretului Armean Ecleziast. Prima oară în eparhia noastră a avut loc o adunare cu participarea slujitorilor bisericilor armene din Bulgaria. S-au discutat o serie de probleme, iar preoţii şi-au împărtăşit experienţele proprii.
În aceşti cinci ani de păstorire a noastră, anul 2015, în viaţa Arhiepiscopiei Armene din România, a fost un an bogat în împliniri şi realizări de programe şi pe plan ecleziastic şi pe plan comunitar.
În decursul anului 2015, Eparhia Armeană a spijinit material 35 de orfani români.
Dragi fraţi şi surori credincioşi, anul 2016 l-am proclamat ca An al Trezirii (reveririi) spirituale. Şi ca model L-am luat pe Domnul nostru Iisus Hristos şi pe sfinţii noştri Părinţi. Cu ajutorul şi binecuvântarea Domnului, împreună trebuie să înfăptuim numeroase planuri, să aducem la viaţă o mulţime de idei şi în acest an 2016.
Lucrarea noastră va continua. Am început construcţia complexului mănăstirii Hagigadar, şi cu fermitate, vom termina lucrările de restaurare a picturilor din interiorul bisericilor Adormirea Maicii Domnului din Botoşani, din Piteşti, din Suceava, la biserica Sf. Simeon, Iconostasul, precum și deschiderea muzeului, care va purta numele Catolicosului Vasken I. Din temelii vom restaura biserica Sf. Maria din Târgu Ocna, biserica Sfânta Treime din Botoşani, capela din Iaşi și biserica Sf. Maria din Constanţa. Totodată dorim să renovăm şi Muzeul Dudian.
Toate doleanţele şi dorinţele spirituale trebuie să le înfăptuim în 2016 prin efort şi trudă depuse de noi în comun. Trebuie să depunem un efort şi mai mare pentru atragerea tineretului, adolescenţilor şi al copiilor în viaţa comunitară.
În acest an care vine, am programat să traducem o serie de cărţi despre ritualuri, predici, articole, pentru ca turma păstorită de noi să se apropie şi mai mult de taina bisericii, şi ce este cel mai important, de Domnul Nostru Iisus Hristos.
Pentru anul ce vine ne-am propus ca turma lui Iisus să o transformăm într-una mai puternică prin predicile noastre şi prin pelerinaje.
Dragi enoriaşi, noi ca cetăţeni demni al României, trebuie mereu să aducem aportul nostru la dezvoltarea vieţii economice a ţării.
Să fim, deasemeni, armeni, care trăim cu Patria Mamă în inimă şi în suflet!
Să fim alături de problema Kharabakh-ului, pentru paşnica rezolvare a conflictului!
Centenarul Genocidului nu se finalizează în 2015, el ne aminteşte că trebuie să contribuim până la recunoaşterea acestuia.
Făcând parte din comunitatea armeană din România, este de datoria noastră să participăm şi să păstrăm o viaţă comunitară activă prin strânsa legătură dintre Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, cu Uniunea Armenilor din România și Ambasada Republicii Armenia.
Noi, ca fii credincioşi armeni, cu inima şi cu spiritul suntem cu Patria Mamă, avem privirea mereu aţintită către muntele biblic Ararat şi către locul de naştere spirituală, către Bethleem-ul armenesc: Catedrala Sf. Ecimiadzin!
Fie ca Anul Nou, 2016, să deschidă pentru toată omenirea , o cale nouă, pentru a păşi cu noi speranţe şi credinţă şi a făuri un an plin cu noi realizări.
Vă dorim, ca Domnul să vă dăruiască sănătate şi zile senine.
LA MULŢI ANI!