Redactor

Mesaj pentru Ziua Memoriei Genocidului armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

14.04.2011

Mesaj pentru Ziua Memoriei Genocidului armean
Paştele, Ziua glorioasă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, cade în acest an pe 24 aprilie și coincide cu Ziua Memoriei Genocidului armean. Pentru prima dată din 1915, 24 aprilie cade în Duminica Paştelui în calendarul bisericesc armean. Este cu adevărat o coincidenţă semnificativă, că existenţa naţiunii armene şi a oamenilor în sine este un semn special al puterii de înviere într-o lume a morții. Când creştinii din întreaga lume sărbătoresc Paștele la aceeaşi dată în acest an, este o oportunitate istorică pentru noi toţi să plătim tribut  memoriei victimelor inocente ale genocidului armean.

Atunci când Biserica Apostolică Armeană şi poporul armean comemorează 96 ani de la genocidul armean, Consiliul Mondial al Bisericilor şi Conferinţa Bisericilor din Europa fac apel la toate bisericile membre pentru a comemora cele de 1,5 milioane de victime ale genocidului armean în timpul rugăciunilor lor şi în mesajele din ziua de Paşti 2011.

Consiliul Mondial al Bisericilor a abordat necesitatea de recunoaşterea publică a genocidului armean. În 1984, CMB a publicat un document numit “Armenia: Tragedia continuă”, care a ajutat în a face cunoscută istoria şi situaţia dificilă a poporului armean. Comisia Bisericilor pentru afaceri internaţionale a ridicat problema genocidului armean în Comisia ONU pentru Drepturile Omului cu referire la “Raportul revizuit si completat privind problema prevenirii şi reprimării crimei de genocid”.  Aşa cum s-a afirmat în 2005 la reuniunea Comitetului Central al CMB, CMB este de părere că, “din perspectiva creștină, calea spre dreptate şi reconciliere necesită recunoaşterea crimei comise, ca o condiţie sine qua non pentru vindecarea de amintirilor şi posibilitatea de iertare. Iertarea nu înseamnă a uita, ci a privi înapoi, cu intenţia de a restabili dreptatea, respectarea drepturilor omului şi a relaţiei dintre autori şi victime. “

Într-o declaraţie publică din 11 aprilie 2005, Prezidiul Conferinţei Bisericilor Europene au aderat la Consiliul Mondial al Bisericilor în invitarea tuturor Bisericilor membre “pentru a face din 24 aprilie Ziua Memoriei a genocidului armean şi pentru a avea în vedere alte acţiuni corespunzătoare referitoare la comemorarea a 90 de ani de la genocidului armean “. Prezidiul CBE a cerut în continuare “guvernului turc să iniţieze un proces de reconciliere între popoarele turc şi armean, în care recunoaşterea  vinovăţiei şi proclamarea adevărului trebuie să fie elemente integrale.”

În acest spirit, deoarece ne apropiem de Duminica Paștelui a acestui an, facem apel la toți frații și surorile de credință în Iisus Hristos, să se alăture poporului armean în oficierea de rugăciuni pentru armeni şi alte victime ale genocidului.

Să ne amintim de ceea ce Hristos a spus:
” Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan 11:25-26).

Consiliul Mondial al Bisericilor                                             Conferința Bisericilor Europene

Rev Dr. Olav Fykse Tveit                                                             Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniță
Secretar General                                                                          Secretar General Interimar

Tradus din engleză de PC Ezras Bogdan Vicar Eparhial