Mihai Stepan Cazazian

MERIDIANE / JOHN  MALKOVICH  LA  EREVAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

           

            Cunoscutul actor, regizor, producător şi scenarist american  John Malkovich a participat, pe 11 octombrie,  la inaugurarea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional „Aram Haciaturian” de la Erevan, în calitate de recitator.

            El a fost recitator in timpul Concertului pentru pian şi orchestră de compozitorul sovietic şi german Alfred Schnittke (1934-1998), care în 1990 s-a stabilit la Hamburg, unde a şi murit, dar a fost înmormântat la Moscova, muzicianul fiind socotit una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii secolului al XX-lea.

            Pe fundalul acestui concert, interpretat de Orchestra de Stat a Tineretului din Armenia, condusă de Sergey Smbatyan (director şi dirijor principal), având-o ca solistă pe pianista Anastasya Terenkova, John Malkovich a recitat din capitolul „Raport despre orbi” din capodopera „Despre eroi şi morminte” a romancierului argentinian Ernesto Sabato(1911-2011).

            Această mixtură între literatură şi muzică, care a avut loc în Sala de concerte „Aram Haciaturian” din capitala armeană, a mai cuprins recitări ale lui John Malkovich cu fragmente din „Cartea plângerii” a scriitorului armean medieval Grigore din Narek, o capodoperă a literaturii armene. Orchestra a interpretat simfonia „Confesiune” de Vard Manukyan.

            John Malkovich şi Sergey Smbaryan au mai colaborat, interpretând acelaşi program în cadrul unor concerte date la Seul în Coreea de Sud (2015), Buenos Aires, în Argentina (2016) şi Zagreb, în Croaţia (2017).

            Cel de-al VI-lea Festival Internaţional „Aram Haciaturian” de la Erevan a fost dedicat împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui pictor Hovhannes Aivazovsky, cu care prilej Galeria Naţională de Artă a Armeniei găsduieşte, până în ianuarie 2018, o amplă expoziţie cu cele mai importante creaţii ale pictorului armean, pictor despre care „România literară” a scris în 2016.

            În timpul şederii sale la Erevan, actorul american a fost primit de către Serge Sargsyan, preşedintele Republicii Armenia, şi s-a recules la complexul memorial dedicat victimelor Genocidului Armean (1915) de pe colina Ţiţernacaberd (M.K.)

            În imagine: John Malkovich in timpul conferinţei de presă de la Erevan.

  „România literară” nr.46 (27 octombrie 2017)

One Response to MERIDIANE / JOHN  MALKOVICH  LA  EREVAN

  1. Arpiar Sahaghian October 28, 2017 at 12:35 pm

    Alfred A.Schnittke, a compus, in anul 1984-1985, un ,,Concert pentru cor mixt,, de fapt, asa cum apreciaza unii critici muzicali, o adevarata simfonie corala, inspirat din patru strofe din capitolul 3 al ,,Cartii plangerilor,, a lui Grigor Narekatsi. In 2002, cu prilejul zilelor postul de radio britanic BBC a transmis in intregime acest concert. (Din ARARAT,nr. 6/ 2003, p.3) Textul din Naregatsi era tradus din armeana de poetul Valeri Briusov.