Mihai Stepan Cazazian

MERIDIANE în “România literară” nr. 50 (23 noiembrie 2018)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

              ARTĂ  ASIRIANĂ  LA  BRITISH  MUSEUM

            La 8 noiembrie, la British Museum din Londra, s-a inaugurat, şi rămâne deschisă până la 24 februarie 2019, expoziţia internaţională „Eu sunt Ashurbanipal, rege al lumii, rege al Asiriei”. Imperiul asirian se întindea de la Egipt şi Anatolia până în zona Golfului, fiind o civilizaţie mesopotamiană, datând cu 2500 ani î. Hr.

            În expoziţie sunt prezentate 200 de artefacte (mobilier din fildeş, sculpturi din piatră, o bogată colecţie de documente cuneiforme, vase pentru cosmetice, podoabe din aur etc.), dintre care 120 aparţin colecţiei Muzeului Britanic, iar celelalte provin de la mari muzee din Paris, Berlin, St. Petersburg, Vatican, Nicosia şi de la Muzeul de Istorie al Armeniei, obiecte cu o valoare excepţională pentru regiunea aceea din perioada respectivă în cadrul artei şi culturii Asiriei, Iranului Occidental şi al statelor hitite. Din Armenia sunt trimise sculpturi în bronz şi obiecte de artă aplicată din perioada statului Urartu, premergător al vechiului stat armean. Ashurbanipal a domnit în Asiria între 680 şi 631 î. Hr. Acesta s-a predat după distrugerea oraşului Ninive de către invdatori (cca. 627 î.Hr.).

 

                                                 PREMIUL  RENAUDOT  2018

            La începutul lunii noiembrie, Valérie Manteau (în imagine) a fost recompensată cu premiul Renaudot pe acest an pentru romanul său „Le Sillon” (Brazda), apărut la editura Tripode. Este povestea unei femei care a plecat să-şi întâlnească iubitul la Istanbul. O poveste care reia, pe alocuri, viaţa autoarei sale, căci asemenea eroinei, Valérie Manteau a părăsit Franţa curând după atentatul de la „Charlie Hébdo”, unde a lucrat în anii 2008-2013. Aşadar acest roman trece repede de la o poveste de dragoste la o poveste politică din Turcia, evocând figura jurnalistului armeano-turc Hrant Dink, directorul ziarului „Agos” (Brazda), asasinat de un naţionalist turc în 2007.

            „Le Sillon” (în imagine:coperta volumului) „este o carte formidabilă. Valérie Manteau împrumută aici toate genurile – autoficţiunea, marele reportaj, documentul politic, romanul de dragoste, biografia, şi le întreţese cu o îndemânare de dantelăreasă”, scrie Jérôme Garcin în „l’Obs.”

                                                                             UN  ALFABET  URIAŞ

            După cum anunţă site-ul vesti.ukr.com, în oraşul ucrainean Zaporojia a fost dezvelit un monument masiv, consacrat alfabetului armean (creat de Mesrop Maştoţ în 405-406). Monumentul se află pe teritoriul Bisericii Apostolice Armene din localitate. Literele sunt din granit, cu o înălţime de 1,5 m. Este singurul monument de acest fel din afara graniţelor Armeniei, doar că acolo, literele sunt răspândite de-a lungul câtorva kilometri. ( M.K.)