Mihai Stepan Cazazian

MERIDIANE în “România literară” nr. 49 (16 noiembrie 2018)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A   M U R I T  „O C H I U L   I S T A N B U L U L U I”

 

            A murit Ara Güler (Aram Guleryan), renumitul fotojurnalist din Turcia, poreclit „Ochul Istanbulului”, ale cărui fotoografii au făcut ocolul lumii. El a decedat pe 17 octombrie, la vârsta de 90 de ani, fiind unul dintre cei mai renumiţi documentarişti ai secolului al XX-lea, fondator al fotojurnalismului în Turcia.

            Încă din 1958, a devenit primul corespondent din Orientul Apropiat al revistei „Time” în Turcia. De altfel, el a colaborat la reviste precum „Time-Life” (Turcia), „Paris Match”, „Stern”, „The Sunday Times” etc. De-a lungul carierei sale, a realizat portretele unor celebrităţi precum Winston Churchill, Indira Gandi, Maria Callas, Bertrand Russell, Willy Brand, Alfred Hischcock, Marc Chagall, Salvador Dali, Pablo Picasso ş.a.

 

 

CENTRUL  C H AR L E S  A Z N A V O U R  DIN   EREVAN

 

            „Nu este prezent la întâlnire, dar ar fi dorit-o atât de mult”, a spus  la Centrul Aznavour din Erevan,  cu multă emoţie Nicolas Aznavour, fiul cel mic al celebrului artist, dispărut la 1 octombrie.

            Aceste cuvinte au fost rostite în întâmpinarea preşedintelui francez Emmanuel Macron, a soţiei sale Brigitte Macron şi a unei numeroase delegaţii, alcătuită din personalităţi politice şi artistice. „Evident că este sfâşietor pentru mine să prezint acest centru, fără tata alături de mine”, a declarat Nicolas care, împreună cu soţia sa, conduce Fundaţia creată de tatăl său, pentru „a facilita accesul la cultură unui număr cât mai mare de persoane şi de a întări legătura franco-armeană”.

            Clădirea Centrului Aznavour, aflată pe o colină cu o vedere minunată asupra Erevanului, a fost inaugurată în 2011, în prezenţa artistului şi a preşedintelui Nicolas Sarkozy, pentru a deveni un muzeu interactiv şi tehnologic dedicat vieţii şi operei lui Aznavour, dar şi un Centru Cultural şi educativ, concentrat pe trei discipline – film, muzică şi limba franceză.

            De altfel, Emmanuel Macron şi omologul său armean Armen Sarkissian (în imagine) au semnat o scrisoare de intenţie vizând crearea, în cadrul Centrului, a unui Institut Francez, pentru a oferi cursuri de franceză, ce vor fi predate, parţial, pe baza textelor lui Charles Aznavour. În prezent, circa 43.000 de tineri armeni studiază franceza, dar „nu este destul”, a estimat preşedintele francez.

            Amintim că acesta s-a aflat  la Erevan, în zilele de 11-12 octombrie, cu prilejul Sommet-ului Francofoniei care s-a desfăşurat în capitala Armeniei, în prezenţa a peste 40 de şefi de state şi de guverne din lume întreagă.

 

            DESPRE   CREŞTINISM ÎN  ŢĂRILE  DIN  GOLF

           

            Dr. Hrayr Jebejian (în imagine) din Liban, secretar general al Societăţii Biblice din regiunea Golfului, este o personalitate binecunoscută în Orientul Mijlociu.

            Recent, acesta a publicat o serie de articole în volumele Christianity in North Africa and West Asia şi Encyclopedia of Christianity in the Global South,

            Articolul său pentru prima lucrare citată se referă la prezenţa Bisericii Creştine în ţările din Golf, ca de exemplu Bahrein, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe şi Yemen.

            Unul dintre articolele sale din Encyclopedia… oferă o scurtă istorie a creştinismului în Kuwait, prezintă situaţia curentă a Bisericii Creştine în  ţară şi aruncă o lumină nouă asupra unora dintre cele mai importante date din istoria creştinismului în această ţară din regiunea Golfului, în Orientul Mijlociu. Un alt articol al autorului se referră la istoria traducerilor Bibliei, dar şi despre receptarea Bibliei în regiunea Golfului.

            Volumul Christianity in North Africa and West Asia conţine 512 pagini şi a fost publicat de Edinburgh Companions to Global Christianity, iar cel de-al doilea volum – Encyclopedia of Christianity in the Global South conţine 1122 pagini şi a apărut la Rowman and Littlefield Publishers. Ambele volume au incluse hărţi şi detalii despre aspectele citate. (M.K.).