Redactor

MERIDIANE | Forumul artelor „CHARLES  AZNAVOUR”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          După doi ani de întârziere din cauza pandemiei, recent a avut loc inaugurarea festivă a Forumului Artelor „Charles Aznavour” din Montigny-le-Bretonneux, departamentul Yvelines, regiunea Île-de-France, în prezenţa unor oficialităţi centrale şi locale, precum şi a lui Nicolas Aznavour (fiul cel mic al artistului decedat în 2018), cofondator (alături de tatăl său) al Fundaţiei Charles Aznavour, şi a soţiei sale Kristina Aznavour,  preşedinta Fundaţiei. De trei ani, aceştia s-au instalat la Erevan, unde există şi Casa-Muzeu „Charles Aznavour”.

          Numele celebrei vedete a fost conferit Forumului Artelor după consultarea locuitorilor oraşului Montigny-le-Bretonneux. Clădirea a fost concepută după planurile arhitectului Dominique Coulon din Strasbourg.

          Noua clădire (în imagine), considerată o bijuterie culturală a oraşului, este prevăzută cu un auditorium (150 locuri) un mare studio pentru înregistrări, trei studiouri pentru repetiţii consacrate muzicii actuale, trei studiouri de teatru, trei studiouri de dans, 18 săli individuale şi de ansamblu, totul cu o acustică de calitate, precum şi o platformă exterioară, pentru spectacole în aer liber.

          Aflăm că noua structură culturală, cu o suprafaţă de 3.500 m.p., reuneşte Şcoala de teatru, Conservatorul de muzică şi cele două Asociaţii de dans din localitate, cu un total de 1.800 de elevi, sub îndrumarea a 40 de profesori. Forumul urmăreşte să crească calitatea învăţământului şi creativitatea.

          Fundaţia a donat, pe lângă un anumit număr de obiecte şi piese, care i-au aparţinut vedetei,  dublul Disc de diamant, decernat lui Charles Aznavour, după „vânzarea a peste 2.000.000 de exemplare” pentru ansamblul operei sale. „Tatăl meu – a declarat Nicolas Aznavour – ar fi mândru şi onorat să vadă azi acest loc emblematic care poartă viziunea şi numele său”. El a mai promis că, Fundaţia Aznavour va continua să colaboreze cu Forumul Artelor, organizând împreună unele evenimente. (M.K.)

 „România literară” nr.18-19

 6 mai 2022