Mihai Stepan Cazazian

MERIDIANE / EXPOZIŢIE AIVAZOVSKY LA MOSCOVA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

galeria-tretiakov-din-moscova

galeria Tretiakov din Moscova

 

Până la 20 noiembrie, Galeria Naţională Tretiakov din Moscova, în asociere cu Galeria Naţională de  Picturi şi Portrete din Londra şi Muzeul Vaticanului, adăposteşte o vastă expoziţie consacrată celei de-a 200-a aniversări a naşterii lui Ivan Aivazovsky (1817-1900), pictor romantic rus de origine armeană.

 

 

Născut cu numele de Hovhannes Aivazian, acesta descindea dintr-o veche familie de negustori armeni din portul Feodosia de la Marea Neagră, emigrată în Europa, venind din Armenia Otomană în secolul al XVIII-lea, trecând prin Galiţia, Moldova şi Bucovina.

Aivazovsky a fost cel care a introdus peisajele marine în arta rusă, făcând din acest gen unul din momentele importante ale istoriei artelor plastice din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Galeria Tretiakov s-a hotărât să confere o nouă perspectivă asupra acestui pictor romantic şi a  moştenirii sale artistice, ajutându-i pe vizitatori să descopere o nouă înţelegere asupra artei sale. Astfel, Aivazovsky este prezentat nu numai ca un pictor cu sentimente sincere şi emoţii romantice, ci şi al unor idei şi simboluri abstracte.

Aivazovsky a fost un pictor prolific, astfel că din creaţia sa, care numără 6.000 de picturi, au fost selectate cele mai pitoreşti şi valoroase 120 de pânze. Cum colecţia proprie cu lucrări ale lui Aivazovsky din Galeria Tretiakov este modestă, cele mai multe lucrări se află la Muzeul Rus din Sankt Petersburg, la Muzeul Naval Central şi în palate de la Peterhof, Pavlovsk şi Ţarskoye Selo, dar şi în muzee regionale şi din străinătate. Galeria Naţională de Artă a Armeniei posedă peste 30 de opere ale lui Aivazovsky, aşa cum şi celebrul Palat Dolmabahce din Istanbul posedă 34 de picturi ale sale, comandate special pentru a împodobi acest impunător edificiu de pe malurile Bosforului. Amintesc că Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României deţine câteva din lucrările acestui celebru artist al marinelor.220px-aivazovsky_-_self-portrait_1874-1

În 1880, Aivazovsky a fondat în locuinţa sa din Feodosia un muzeu de artă, deschis până în zilele noastre. Astfel, această Galerie Naţională de Artă Aivazovsky conţine cea mai mare colecţie a creaţiilor sale – 417 picturi.

Este interesant de amintit că, de-a lungul carierei sale de circa şase decenii, Aivazovsky a participat la peste 120 expoziţii, la peste 60 expoziţii personale în Rusia, dar şi în Europa şi America. Datorită reputaţiei sale, Aivazovsky a fost numit membru de onoare al unor academii de artă din Amsterdam, Berlin, Chicago, Florenţa, Londra, München, Roma, Paris, Stuttgart, Veneţia etc., după ce, mai întâi, a fost membru al Academiei Imperiale de Artă din Sankt Petersburg. În 1844, i s-a conferit titlul de profesor de pictură, devenind totodată pictor oficial al Cartierului General al Marinei. A primit premii şi ordine din partea guvernelor Rusiei, Franţei, Imperiului Otoman etc.pictura-marina-de-i-aivazovsky

În actuala expoziţie sunt prezentate peisaje marine – scene de luptă pe mare, scene care oglindesc de la calmul mării până la uragane, surprinse într-o anumită luminozitate, dar şi teme armeneşti.

Secţia documentară oferă portrete ale rudelor pictorului, fotografii şi alte materiale de arhivă, precum şi corespondenţa artistului cu Catolicosul Mkrtich Khrimiain, Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, un adevărat vizionar, care a prevăzut grozăviile din secolul al XX-lea.

În expoziţia de la Moscova sunt câteva dintre cele mai celebre picturi ale artistului, inclusiv „Curcubeul”, „Marea Neagră”, „Al nouălea val” şi „Furtuna”.

I.Aivazovsky este înmormântat în biserica armeană Surb Sargis din Feodosia, unde fusese botezat.

Expoziţia dedicată creaţiilor lui Aivazovsky la Galeria Naţională Tretiakov, în prag de aniversare, este un valoros reper artistic din Capitala rusă. (M.K.)

În imagini: Galeria Naţională Tretiakov din Moscova; I. Aivazovsky – „Autoportret”, 1874

(ulei pe pânză, Galeria Uffizi, Florenţa); Pictură marină de I. Aivazovsky.

Madeleine Karacașian

“Romania literara” nr. 44.