MERIDIANE / „DANSUL SĂBIILOR”
Acest „Dans al săbiilor”, atât de cunoscut din suita de balet „Gayane” de Aram Haciaturian, va constitui titlul unui film artistic care se va realiza la una dintre casele de producţie cinematografică din Federaţia Rusă – compania Mars Media a lui Ruben Dishdishyan.
Este vorba despre un film biografic consacrat ilustrului compozitor armean Aram Haciaturian (1903-1978).
„Dansul săbiilor” este una dintre cele mai populare creaţii ale muzicianului armean, care se interpretează pretutindeni în lume de către cele mai diferite formaţii muzicale.
Amintesc că Aram Haciaturian este foarte cunoscut în rândurile melomanilor din România, dar şi el a fost foarte legat de ţara noastră.
Într-un ultim interviu pe care am avut privilegiul să îl realizez în primăvara anului 1974 la locuinţa sa din Moscova, Aram Haciaturian şi-a amintit, cu multă afecţiune, de foştii săi studenţi Anatol Vieru şi Theodor Grigoriu, deveniţi creatori de frunte în muzica românească, de faptul că marele George Enescu i-a interpretat în Capitala rusă faimosul său Concert pentru vioară şi orchestră pe la jumătatea anilor 1940, cât şi de prietenia care l-a legat de cunoscutul nostru dirijor George Georgescu care, ori de câte ori, îi interpreta, în România sau în turneele sale internaţionale, zguduitoarea sa Simfonie a II-a (cu clopote), îi trimitea câte o telegramă despre succesul de care s-a bucurat. Vorbea cu plăcere şi de prietenia care îl lega de compozitorii noştri Mihail Jora şi Ion Dumirtrescu.
De asemenea, era foarte mândru că, în 1965, realizase la „Electrecord” un disc cu Concertul său pentru vioară şi orchestră, în interpretarea lui Claire Bernard, cu acompaniamentul Orchestrei Cinematografiei din România, pe care o dirijase el însuşi, după ce tânăra violonistă franceză cucerise, cu un an în urmă, premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu”, din juriul căruia făcuse parte compozitorul însuşi şi că acel disc se difuzează în lumea întreagă.
Scenaristul şi regizorul „Dansului săbiilor” este cineastul rus Yusuf Razykov. Filmările sunt programate să aibă loc în Armenia şi în Rusia, începând de anul viitor.
Se aşteaptă ca filmul acesta artistic să ajungă pe ecrane la sfârşitul lui 2018 sau începutul lui 2019, producţia lui bucurându-se de sprijinul financiar al ministerelor Culturii din ambele ţări.
Fotografia alăturată a lui Aram Haciaturian mi-a fost dăruită cu autograf în 1974.
Madeleine Karacaşian
„România literară” nr.41 (22 septembrie 2017)