Elena Chobanyan

Mediocritatea nu este la modă. Dacă vrei să reușești, trebuie să ai cunoştinţe cât mai multe

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

educatie1

Studiile superioare sunt foarte importante în toate ţările, pentru a avea un trai mai bun și mai sigur. Sunt universitățile  din Armenia la nivelul cerinţelor pieței muncii?

A fost creat un centru de consultanță pentru studenți, care îi ajută pe absolvenți să găsească locuri de muncă şi să-și dezvolte cariera. Centrul nu asigură locuri de muncă  ci ajută pe studenţi să-şi dezvolte abilităţile pentru a fi competitivi în piaţa muncii″, – a spus pro-rectorul Universităţii de Stat din Erevan, Ruben Markosyan.

După părerea directorului centrului de carieră al unei alte universităţi, Hakob Knadjyan,  problema constă în faptul, că universităţile dau studenţilor cunoştinţe necesare dar angajatorii, în afară de cunoştinţe, cer absolvenţilor să poată avea abilităţi practice. Problema spune domnul Knadjyan, trebuie s-o rezolve fiecare universitate în parte. Deşi, numai universitatea nu poate pregăti un specialist complet.

″Important este ca studentul să aibă potenţialul şi abilităţile necesare pentru a le folosi la locul de muncă şi să devină un bun specialist″, – a afirmat H. Knadjyan.

Munca

Având în vedere problemele ce se ivesc în căutarea unui loc de muncă de către absolvenți unele universităţi au realizat nişte programe speciale. Astfel după părerea şefului departamentului de strategii al guvernului, Rita Gevorgyan, fiecare facultate va desemna persoane responsabile din cadrul facultăţii pentru a-i reprezenta pe studenţi, și a-i consilia în relația cu angajatorul.

În strategia noastră există o abordare, prin care încercăm să colaborăm cu diverse întreprinderi şi reprezentanți ai acestora, discutând despre programa de studio a facultăţilor. De asemenea discutăm despre practica pe care trebuie s-o facă studenţii în acele întreprinderi.  Însă, realitatea este, că în Armenia, ca şi în multe ţări, atât absolvenţii, cât şi experţii au probleme de găsit locuri de muncă.

Iată cîteva păreri ale cetăţenilor din Erevan despre relaţia angajator-muncitor.

În general banii  contează. Angajatorii nu vor nimic altceve decât bani şi cunoştinţe. Sunt unii angajatori care preferă să angajeze doar tineri, iar cei în vârstă rămân în afară. Se ia în considerare mai întâi aspectul fizic, apoi cunoştinţele în domeniu. Aceasta înseamnă că mediocritatea nu este la modă. Trebuie doar să se ia în considerare Codul Muncii, însă, din păcate, angajatorii nu sunt conștienți de aceasta…″

Elena Ciobanyan

Erevan