Mihai Stepan Cazazian

MEDIAFAX / Genocidul armean, comemorat la Bucureşti. Participanţii au creat o cruce din sute de lumânări

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

10653309_974899992542673_4332287837664002548_n
Peste 200 de armeni, reprezentanţi ai altor minorităţi naţionale şi ai cultelor au comemorat vineri Genocidul armean de la care se împlinesc 100 de ani, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde au afişat mesajul “Ne amintim şi cerem dreptate” şi au creat pe asfalt o cruce din sute de lumânări.

Evenimentul a început la ora 19.15, în amintirea anului în care a avut loc masacrul.

Armenii au venit cu steaguri ale tuturor ţărilor care au recunoscut genocidul, printre care cele ale Rusiei, Canadei, Franţei,, Olandei, Uruguayului, Argentinei şi Siriei.

Reprezentanţii comunităţii armeneşti au “desenat” pe asfalt, cu sute de lumânări, o cruce şi numărul “1915”. Mesajul “Ne amintim şi cerem dreptate” a fost afişat pe mai multe bannere, în română, armeană, franceză şi engleză.

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai altor minorităţi naţionale între care evrei, kurzi, romi şi maghiari, precum şi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor culte.

Vicepreşedintele Uniunii Armenilor din România Varujan Pambuccian a declarat pentru MEDIAFAX că, pentru armeni, anul 2015 este unul foarte special pentru că genocidul începe să fie unanim recunoscut şi pentru că martirii armeni de atunci, care au pierit în numle credinţei creştine, au fost sanctificaţi de Biserica apostolică armeană, cu o zi în urmă.

“Înseamnă şi un an în care cerem mai mult ca niciodată ca genocidul să fie chiar unanim recunoscut, pentru a putea trece la o reconciliere normală între urmaşii celor care l-au săvârşit şi urmaşii celor care au supravieţuit”, a mai spus Pambuccian.

 Andrei Dumitrescu – Mediafax, Mihai Draghici – Mediafax

Citește mai mult pe http://www.mediafax.ro