Edvard Jeamgocian

MĂRTURII / Unde l-am cunoscut pe Matty Aslan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Era în anul 1971, era o zi obișnuită a săptămânii, îmi luasem bilet de voie de la serviciu și, în loc să mă duc pe șantier, m-am dus la Episcopie, să mă întâlnesc cu Vahan Ghemigian.

Eram în camera lui Vahan, care în vremea aceea era secretar Eparhial, și beam o cafea preparată de Lucica Nevrichian, secretara Aracinortaranului.

Cineva bătu la ușă și un Domn intră în cameră. Se recomandă : mă numesc Matty Aslan și sunt armean, născut la Ismail. Intră în vorbă cu Vahan Ghemigian și-i spune că dorește să fie enoriaș al bisericii și să plătească taxa de cult. Vahan îl îndrumă la secretariatul Epitropiei din curtea bisericii, unde se făceau plățile. După ieșirea lui din cameră, Vahan mă întreabă: Edy, ce crezi, de ce vrea Matty Aslan să plătească taxa de cult? Vrea oare să-și depună actele pentru a pleca în America sau vrea un loc de veci la Cimitirul Armenesc ?

S-a dovedit ulterior, că nu a fost nici una nici alta, ci pur și simplu Matty Aslan se simțea Armean!

Edvard JEAMGOCIAN

________________________

MATEI (MATTY) ASLAN  s-a născut pe 7 mai 1924, în orașul Ismail (astăzi în Ucraina) și a decedat pe 21 septembrie 1995. A fost caricaturist, regizor și scenarist de filme de animație. (vezi rubrica CALENDAR )