Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 8 iunie 1941 s-a născut sculptorul Ara Șiraz

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 Ara-Shiraz-610x400

Născut la Erevan pe 8 iunie 1941, Ara Shiraz este fiul marelui poet armean Hovhannes Șiraz și al poetei Silva Kaputikian.

După ce a absolvit Institutul de Teatru și Arte Plastice din Erevan, Ara Shiraz participă la numeroase expozitii din întreaga lume, inclusiv la Moscova, Leningrad, Tbilisi, Paris.

Este autorul a numeroase lucrări printre  care monumentele dedicate poeților Paruir Sevak ( Erevan, 1974), Yeghișe Charenț (Charențavan, 1977) , liderul politic Alexander Miasnikian ( Erevan, 1980 ) regizorul Sergei Parajanov ( Pantheonul din Erevan, 2009). În 1987, sculptorul a fost ales președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Armenia.

photo armenian

statuia ecvestră a generalului Andranik din Erevan

Lucrările lui Shiraz sunt expuse în Muzeul de Artă Contemporană din Armenia, la Galeria Națională, Galeria Tretiakov din Moscova, în mai multe colecții particulare din Moscova, Sankt-Petersburg , Tbilisi, Yerevan, Beirut, Paris, Londra, New York , Los Angeles, Chicago, Detroit și Montreal . Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este statuia ecvestră a generalului Andranik  care se află în Erevan.

A decedat pe 18 martie 2014 și a fost înmormântat în Pantheonul din Erevan

regizorul Sergei Parajanov ( Pantheonul din Erevan, 2009)