Mănușile „armenești” de la Târgu Mureș: Interviu cu KAREN SEIRANIAN

Karen Seiranian s-a născut în 1968, la Erevan. În anii ‘90 s-a mutat în România și s-a stabilit în inima Transilvaniei, la Târgu-Mureș, unde a început să se ocupe cu producerea de mănuși din piele. Fabrica a produs ani buni mănuși de calitate atât pentru clienții români, cât și mai ales pentru cei străini. În pofida dificultăților economice determinate de pandemia de coronavirus, nici astăzi nu duce lipsă de comenzi: Karen se ocupă îndeosebi cu procurarea pielii, iar de producerea mănușilor și a altor articole se ocupă Lilit, cumnata lui, care ani la rând a participat la festivaluri românești, armenești și altele, prezentându-se cu lucrări artizanale originale.

Dragă Karen, cum ai hotărât să vii în România și să te stabilești aici?
În 1991, pe piețele în formare din Armenia și România, s-au deschis posibilități largi, iar prietenii mei de la Erevan au propus să exportăm pantofi în România. În acest scop am venit la Constanța, cu gândul de a-mi termina repede treburile și a mă întoarce. Cât m-am aflat în România, împrejurările m-au pus în legătură cu niște oameni de afaceri ruși, care importau în Rusia mănuși fabricate la Târgu-Mureș. M-am implicat și eu în această afacere și în scurt timp am reușit să vând într-o zi mănuși de circa 7000 de dolari, după care m-am gândit că acesta este locul meu și că trebuie să continui ceea ce am început.

Povestește-ne, te rog, din experiența ta de peste 25 de ani în acest domeniu.
După câțiva ani de la venirea mea în România am lucrat în fabrica prietenului meu român, Dorin Humă, dar, în 1998, pe piața noastră principală din Rusia s-a produs o prăbușire, din care cauză am pierdut circa 1,7 milioane de dolari. După ce am studiat piața românească și străină, eu, împreună cu fratele meu Avetik, și cu soțul surorii mele, Grigor, care deja se stabiliseră și ei în România, am înființat societatea „Goldox”, care a produs cu mare succes mănuși până la criza economică din 2008, iar după aceea am înființat societatea „Glamour Art”, care a funcționat până în 2014 când, din pricina sancțiunilor luate împotriva Rusiei în urma conflictului legat de Crimeea, am avut probleme financiare. Deși vindeam mănuși atât în România, cât și în întreaga lume, piața noastră principală era Rusia. Trebuie să menționez și faptul că, timp de doi ani, am livrat mănuși și pentru corpul ofițeresc din Armata Armeană. Astăzi eu mă concentrez mai mult pe procurarea pielii, în timp ce de producția propriu-zisă și vânzarea mănușilor se ocupă Lilit.
Prin ce atrag mănușile voastre pe această uriașă piață de profil?
În primul rând trebuie să subliniez calitatea ridicată a pielii utilizate. În trecut importam pielea din Etiopia, iar acum din Italia, utilizând în principal piele de oaie și căprioară. Trebuie spus că România este cunoscută pentru calitatea înaltă a mănușilor fabricate aici, întrucât, spre deosebire de alte părți ale lumii, aici multe mănuși sunt produse manual. Mă bucură și faptul că am stabilit o colaborare strânsă pe plan intern: de pildă, mănușile noastre se regăsesc în colecțiile cunoscutului designer Cătălin Botezatu, sunt vândute în rețeaua magazinelor „Îl Passo” etc.
Sunt circa 30 de ani de când te-ai stabilit la Târgu-Mureș și, probabil, te simți aici deja „de-al locului”.
Într-adevăr, Târgu-Mureșul îmi este un loc foarte drag care, cu dealurile și munții din jur, îmi amintește de Armenia. În afară de aceasta, este foarte plăcut că în județul nostru și în cele din jur se găsesc numeroase urme ale prezenței armenilor. Mureșul este un județ multietnic, iar eu am relații excelente cu toată lumea de aici.

PS. Lilit Seyranyan, cea care se ocupă în prezent de comercializarea mănușilor și altor articole fabricate manual, menționează că toate mărfurile, deși sunt de înaltă calitate, au în general prețuri medii: „În atelierul nostru deschis anul acesta producem sub marca Strixart accesories mănuși, portofele, poșete, diverse articole pentru bărbați și femei. Colaborez atât cu piața românească, cât și cu cele externe, ca SUA, China, Germania, Australia, Rusia etc. Avantajul nostru este acela că deseori punem accentul pe comenzile de mănuși sau alte articole personalizate, în care clientul își alege el însuși culoarea, modelul etc., la cerere chiar și cu monograma clientului. Asemenea mănuși, poșete sau portofele sunt, desigur, unice și mult mai atractive. Site-ul nostru este în etapa finală a configurării (https://strixartaccessories.com/shop/), iar pentru vizionarea sortimentelor puteți vizita pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/StrixArtJewelry”.
Arsen ARZUMANYAN