Redactor

Manifestaţie la Istanbul pentru marcarea genocidului armenilor comis sub Imperiul Otoman

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 sursa foto globalvoicesonline.com

 

Câteva sute de persoane au manifestat marţi la Istanbul cu ocazia celei de a 97-a comemorări a genocidului armenilor sub Imperiul Otoman, în cursul Primului Război Mondial, relatează AFP.

Participanţii, şi anume turci, armeni şi kurzi, au organizat ocuparea Pieţei Taksim, în centrul Istanbului. Manifestanţii agitau portrete ale unor intelectuali armeni, inclusiv al jurnalistului Hrant Dink, ucis în 2007, în faţa biroului său de la Istanbul.

“Ne aflăm aici pentru a spune că această durere este a noatră, a tuturor. Suntem aici pentru a împărtăşi durerea armenilor”, a declarat Senol Karakas, purtătorul de cuvânt al manifestanţilor.

 

sursa foto globalvoicesonline.com

Manifestanţii au rămas aşezaţi în tăcere, iar unii plângeau.

“Suntem aici pentru a plânge şi o vom face cu demnitate şi în tăcere”, a subliniat Karakas.

Poliţia a consolidat măsurile de securitate pe durata manifestaţiei, iar o ambulanţă era pregătită de intervenţie.

Un manifestant, Turgay Cakar, a declarat că această manifestaţie care comemorează începutul masacrelor are loc pentru a treia oară.

sursa foto globalvoicesonline.com

“În fiecare an, participanţii sunt tot mai numeroşi”, a subliniat el.

Filiala din Istanbul a Asociaţiei pentru drepturile omului a organizat, de asemenea, o manifestaţie în faţa sediului Muzeului de Artă Turcă şi Islamică, clădire care, potrivit acestei organizaţii nonguvernamentale (ONG) a fost utilizat ca închisoare pentru intelectualii armeni arestaţi la vremea respectivă.

“Intelectualii armeni au fost deţinuţi în aceste celule înainte să fie trimişi la moarte”, a declarat, potrivit agenţiei turce de presă Anatolia, filiala locală a ONG-ului Abdulbaki Boga.

Armenii comemorează genocidul anual, pe 24 aprilie, dată la care consideră că au început masacrele din 1915 împotriva armenilor, sub Imperiul Otoman.

Potrivit armenilor, aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, în timp ce turcii, care resping termenul genocid, apreciază că au fost ucişi între 300.000 şi 500.000 de armeni, tot atâţia cât şi turci.

de Valentin Vidu

dupa Gandul.info