Giuseppe Munarini

Manifestări solemne pe insula “San Lazzaro degli Armeni”, cu ocazia  împlinirii a 300 de ani de la intrarea în posesie a insulei de către servul lui Dumnezeu, abatele Mechitar și a ucenicilor lui

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Au trecut 300 de ani de când abatele Mechitar de Sevasta (1676-1749), sosit la Veneția în 1715, a primit insula “San Lazzaro” de la de la Senatul Republicii Serenissima care, până atunci, a aparținut Ordinului Cerșetorilor. Imediat după aceea au început lucrările de restaurare a Bisericii și de extindere a Insulei, aflată într-o avansată stare de degradare.

Nu este acum momentul și locul pentru a aminti toate faptele pozitive realizate de slujitorul lui Dumnezeu și discipolii acestuia pentru Armenia, Diaspora, Veneția și Bisericii Catolice.
În ciuda faptului că preotul din Sivas a întâmpinat dificultăți, motiv pentru care a trebuit să fugă de la Modon, pământul Peloponezului sau a Moreii, care a căzut în mâna turcilor care au sustras-o Republicii Veneția, a avut de la Providență în care el credea cu tărie, râvna și curajul pentru a crea o congregație, care continuă și azi pe de o parte tradiția benedictină, pe de alta aceea a celei mai bune tradiții monastice armene și creștine orientale, în general.

 

„Pom al vieții, plantat în Eden, Sfânta Fecioară, / care ai răsărit floarea, născută de Tatăl, /și ai dat pe Fiul în timp, ca fruct oamenilor /care gustând trupul au devenit nemuritori cu speranța, pentru aceasta te binecuvântăm în ziua nașterii tale. 

Acest tropar, atribuit lui Vartan Vartapet Patmič Arewelc’i zis și „Mez“ („Mare”), din secolul al XIII-lea, s-a cântat în Biserică.
Este cunoscut marele devotament al Servului lui Dumnezeu, Mechitar față de Maica lui Dumnezeu, dragoste care l-a condus și la Loreto, în 1718. Exista o tradiție cu rădăcini teologice profunde, bazată în principal pe Sinodul de la Efes, care o saluta pe Fecioara ca „Theotokos”, Maica lui Dumnezeu.

În data de 8 septembrie 1717 abatele s-a stabilit pe insulă. În această dată Biserica Armeană, precum cea latină și bizantină, maronită, siro-antiohiană, sărbătorește Nașterea Mariei. Această zi, în calendarul bizantin – care-și începe anul liturgic la 1 septembrie – este prima mare sărbătoare dedicată Mariei, aceea care în tradiția populară se numește „Sfânta Mărie Mică”. O altă mare sărbătoare dedicată Mariei, Adormirea Maicii Domnului sau „Sfântă Maria Mare”, încheie anul liturgic bizantin.

În ritul armean există două sărbători dedicate Maicii Domnului, care coincid cu cea din calendarele latine, bizantine și antiohiene și cad în aceleași zile: 8 septembrie și 21 noiembrie. Poate să ne facă să reflectăm că tocmai în această zi abatele s-a instalat pe mica insulă din Marea Adriatică, care a devenit cu trecerea timpului, un fragment din depărtata Armenie.

Mons. Francesco Moraglia, Patriarhul Veneției

Pe data de 8 septembrie festivitățile au început cu Sfânta Liturghie prezidată de Vartaped Seropè Jamourlian, prin prezența Excelenței Sale Mons. Boghos Levon Zekiyan, delegat papal pentru Congregația Mekhitaristă și Arhiepiscop de Istanbul al armenilor catolici, ai părinților și a multor invitați. În ziua următoare, la Colegiul armean „Moorat-Raphael” la Carmini a fost proiectat filmul realizat sub conducerea lui Hakob Papazyan despre Abatele Mechitar. La ora 18.30 a fost celebrată Vecernia solemnă în ritul armean, în prezența Excelenței Sale Mons. Francesco Moraglia, Patriarhul Veneției.

Duminică, 10 septembrie, a fost celebrată Liturghia solemnă în Biserica “San Lazzaro” de către Î.P.S. Mons. Boghos Levon Zekiyan, în prezența părinților, a Excelenței Sale Mons. Yeznik Petrosyan, reprezentantul Sanctității Sale Catolicosul  Patriarh Karekin de Etchmiadzin al Bisericii Apostolice Armene.

A fost citită Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni (3,24-39), în timp ce Sfânta Evanghelie proclamată a fost luată de la Luca (1,39-56), care descrie vizita Mariei la Sf. Elisabeta. Corul părinților mekhitarisți, cărora s-au unit alți cântăreți și soliști, a animat Sfânta Liturghie, împreună cu maestrul Aram Ipekdjian care a redat câteva melodii la duduk.

Am avut bucuria de a-l avea printre noi pe Excelența Sa Ambasadorul Armeniei la Vatican dr. Michael Minasyan, ambasadoarea la Quirinale (Italia) Victoria Baghdasarian și ministrul responsabil cu diaspora doamna Hranuș Hakobian. Numeroși au fost credincioșii armeni, italieni-armeni și italieni prezenți la “San Lazzaro”.

În timpul prânzului convivial, au luat cuvântul, în afara Excelenței Sale Mons. Boghos Levon Zekiyan, Excelența Sa Yeznik Petrosyan, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, și cel de lângă statul italian. Doamna ministru a citit o scrisoare emoționantă din partea Președintelui Republicii armene și a dăruit o icoană cu Nașterea Domnului nostru Isus Hristos.

S-a vorbit, chiar dacă pe scurt despre edițiile Sfintelor Scripturi, pe bună dreptate numită în armeană: „suflare divină”, pentru a sublinia inspirația Scripturii.

S-a menționat și faptul că Sfântul Părinte l-a proclamat pe Sf. Gregorio din Narek, celebrul mistic armean, «Doctor al Bisericii Universale».

La sfârșit, dr. Alberto Peratoner a prezentat expoziția documentar-istorică despre înființarea și istoria abației, oprindu-se în fața panourilor cu claritate și competență științifică.

A urmat un concert de muzică sacră și populară al ansamblului „Gaspard Edesse“, condus de Justine Rapaccioli în Biserica “San Lazzaro”.

Giuseppe Munarini

Corespondent “Ararat”-Padova-Veneto- Italia

Mulţumesc Pr. Vardapet  P. Hamazasp Kechichian care a binevoit  să pună la dizpoziţie fotografiile.