Arhiepiscopia Armeana

Manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la târnosirea bisericii armene SFÂNTA CRUCE din Suceava 

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pentru Eparhia Armeană din România, 2021 este un an jubiliar. Se  împlinesc 620 de ani de la înființarea Eparhiei Armene din România și 500 de ani de la târnosirea bisericii  armene SFÂNTA CRUCE din Suceava. 

Din data de 13 august cu ocazia împlinirii 500 de ani de la târnosirea bisericii SFÂNTA CRUCE și totodată cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, a început pelerinajul pentru pelerinii armeni și români și la  mănăstirea Hagigadar-Făcătoare de minuni din Suceava. Cu acest prilej în bisericile și mănăstirile armene s-au organizat activități și sfinte liturghii.

Întâistătătorul Eparhiei Armene din România P.S. Episcop Datev Hagopian, însoțit de un sobor de preoți din Eparhie, a vizitat, pe 14 august  biserica armeană Sf. Simeon, construită în anul 1513. A fost întâmpinat de P.C. Preot consilier Mina Cobziuc, reprezentant al Î.P.S.S Arhiepiscop Calinic, al Sucevei și Rădăuților.  S-a oficiat  slujba de vecernie, la sfârșitul căreia, la hacikharul amplasat în curtea bisericii s-a oficiat  slujba de pomenire pentru sufletul adormiților din cimitirul local.

 În aceeași zi la ora 17:00 la biserica armeană SFÂNTA CRUCE din Suceava  s-a oficiat Sfînta Liturghie Arhierească și s-a dat startul la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la târnosirea bisericii.

Biserica armeană SFÂNTA CRUCE a fost construită în anul 1521 iar clopotnița mai târziu, în anul 1619. Sub zidul din partea nordică a clopotniței, de asemenea, sub zidurile din est și din vest și în fața porții, și în biserică există  morminte cu inscripții. În curtea  bisericii  pe vremuri erau amplasate sala de adunări,  școala și orfelinatul. În anul 1776 lângă biserică a fost construită și o capelă cu hramul Ioan Botezătorul. În această biserică au fost scrise manuscrise: Tareghirc (Anuar) în anul 1527 și un Canonaghirc (Carte cu canoane) în anul 1648. 

La Sfânta Liturghie au fost prezenți primarul orașului Suceava dl. Ion Lungu,  P.C. Preot consilier Mina Cobziuc, reprezentant al Î.P.S.S Arhiepiscop Calinic, al Sucevei și Rădăuților, președintele U.A.R dl. Varujan Vosganian, liderul  minorităților naționale din Parlamentul României dl.Varujan Pambuccian, membri ai comitetului Eparhial d-na Ines Budan și Zare Nazarian, membri ai comitetelor parohiale, pelerini armeni și români din București, Constanța, Pitești, Galați, Brăila, Botoșani, Iași și de asemenea din  London și Los Angeles.

La sfârșitul Sf. Liturghii P.S. Episcop s-a adresat celor prezenți subliniind  prezența  de secole a  armenilor în Suceava și în întreaga România, despre  rolul  misionar și mântuitor  al bisericii, despre continuitatea comunității armene.

Cu acest prilej preotul paroh al bisericii armene din Suceava, P.C. Torkom Mandalian a primit o mantie înflorită pentru slujirea  cu dăruire de peste 30 de ani.

Au rostit alocuțiuni de felicitare dl. primar al Sucevei și reprezentantul Î.P.S.S Calinic, subliniind prietenia de secole dintre  bisericile surori,  dintre  poporul armean și roman,  despre  relațiile cordiale dintre cele două popoare. Dl. primar a subliniat că va ajuta  și va finanța renovarea bisericii armene Sf. Cruce din Suceava.

Apoi P.S. Episcop Datev Hagopian a sfințit sarea pentru madagh și agangiaburul care se pregătea în curtea bisericii și  care, prin tradiție,  este pregătit chiar de pelerini.

În muzeul care se află lângă biserică a avut loc lansarea cărții scrise de P.C. preot Torkom Mandalian și Corina Derla intitulată ,,SFÂNTA CRUCE, CATEDRALA ARMENILOR SUCEVEI, JUBILEU 500’’, unde sunt prezentate  date interesante despre biserică, comunitate,  documente  și fotografii din arhive.

Cu ocazia lansării cărții și în special cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la târnosirea  bisericii, în cuvântarea Sa P.S. Episcop Datev Hagopian a subliniat:

,,Iubiți frați și surori,

Anul 2021 este un an semnificativ pentru Eparhia Armeană, deoarece  aniversăm  620 de ani de la  atestarea și recunoașterea Eparhiei Armene din România și 500 de ani de la  construirea bisericii armene Sf. Cruce din Suceava.

Inimile noastre tresaltă de bucurie, mulțumire și fericire, deoarece acum 500 de ani, strămoșii noștri în orașul Suceava au construit biserici și mănăstiri, care dăinuie până în zilele noastre, una dintre ele fiind biserica Sf. Cruce.  Ea a fost construită în anul 1521, de-a rândul secolelor a fost deseori renovată și astăzi are porțile deschise pentru toți credincioșii.

 În anul 301, când a fost adoptat creștinismul ca religie de stat, am făcut un legământ cu Dumnezeu, și de-a lungul istoriei am trecut prin multiple încercări, dar am rămas credincioși acestui legământ. Nimic nu a zdruncinat credința noastră: poporul armean a trecut prin foc și sabie, a suportat multiple năvăliri,  genocidul  comis la începutul secolului trecut,  ateismul comunist, presiunile staliniste.

Am reînviat ca și Iisus, și sub oblăduirea Lui vom continua să biruim toate obstacolele, transformând  realitatea  aceasta de a fi răspândiți în toate colțurile lumii  într-un  izvor  dătător de putere.

Ca armeni traitori pe melagurile primitoare și binecuvântate ale României, fiind demni urmași ai stămoșilor noștri, trebuie să devenim o putere, să urmăm pilda  strămoșilor noștri și să participăm cu demnitate la făurirea și dezvoltarea acestei țări, pentru o mai bună colaborare și relații frățești între cele două popoare creștine, și să rămână veșnică prietenia noastră de secole.

Cu ocazia aniversării a 500 de ani de la  construirea bisericii Sf. Cruce,  încă o data să facem legământ ca să rămânem uniți în jurul Sfintei noastre biserici, să păstrăm valorile și ideologia noastră națională.

Cu aleasă bucurie în suflet menționăm apariția acestei cărți în an aniversar, în care sunt înserate istoria comunității și a bisericii locale. Cu acest prilej felicităm, apreciem și binecuvântăm pe autorul și editorii  aceastei lucrări.

Fie ca Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și să aibă în pază biserică Sf. Cruce și comunitatea armeană’’.

Au mai rostit alocuțiuni dl. Varujan Vosganian și autorii cărții.

În muzeu a fost organizată și o expoziție  dedicată  acestui eveniment. Au fost prezentate  medaliile care au fost confecționate cu inscipția SFÂNTA CRUCE 500.

Cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august,  pelerinii au pornit către mănăstirea făcătoare de minuni, Sf. Hagigadar, care a fost  fondată în anul 1512 de către frații Donavag și este vestită pentru  puterea de a împlini  dorințele credincioșilor. Sunt multe mărturii despre minunile săvărșite de către această mănăstire. Nici în zilele noastre mănăstirea nu duce lipsă de pelerini credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către  Întâistătătorul Eparhiei Armene din România P.S. Episcop Datev Hagopian, la sfârșitul căreia s-au sfințit strugurii. P.S. Episcop i-a binecuvântat pe sutele de pelerine. Madaghul sfințit și strugurii au fost împărțiți pelerinilor, apoi a avut loc o agapă.

Este de menționat faptul că prin grija Întâistătătorului a fost  finalizat proiectul pentru renovarea mănăstirii și anexelor și s-a primit deja aviz favorabil de la CNI.

Pe 16 august, la ora 10:00, sub protia P.S. Episcop, la  cealaltă mănăstire  din Suceava, ZAMCA, s-a oficiat slujba de pomenire pentru sufletele adormiților. Episcopul a binecuvântat pelerinii și le-a urat să li se îndeplinească dorințele de către Bunul Dumnezeu.  Întâistătătorul, în cuvântarea rostită a vorbit despe viziunea Sa de a înființa un seminar teologic la Zamca, pentru a revigora viața monahală și a înștiințat despre faptul că în curând  cele două mănăstiri vor avea un nou cleric ce va suna ruga în zidurile vechi ale acestor mănăstiri.

Toate activitățile au fost organizate sub egida Eparhiei Armene din România, în colaborare  cu parohia bisericii armene din Suceava și a U.A.R.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România