Manifestări culturale la Iași dedicate “Zilei Internaționale a Toleranței”
Uniunea Armenilor din Romania- Sucursala Iasi a organizat in perioada 16 – 19 noiembrie 2015 o serie de activitati culturale dedicate “Zilei Internationale a Tolerantei”.
In 1995 UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept „Ziua Internationala a Tolerantei”. Conceptul de toleranta este adesea dezbatut pe scena culturala mondiala, deoarece toleranta este una din valorile cele mai importante ale umanitatii, este o responsabilitate ce vine in sprijinul drepturilor omului.
Pe 16 noiembrie 2015, Uniunea Armenilor din Romania- Sucursala Iasi a desfasurat doua evenimente importante ce au avut ca grup tinta copii si elevii din orasul Iasi. Prima activitate culturala s-a desfasurat la Scoala gimnaziala „Ion Creanga” din Iasi, unde a fost sustinuta „ Lectie de toleranţă” la clasa a V-a A- diriginte prof. Marilena Aciobăniţei. Finalul orei a fost marcat de premierea celor mai frumoase desene realizate la Concursul de pictura „Toleranta” initiat in aceasta unitate de invatamant. Activitatea a fost coordonata de catre doamna Daria Tanasuca si domnisoara Stefana Agop.
Ziua dedicata acestei sarbatori culturale a continuat pe 16 noiembrie 2015 la sediul comunitatii armene din Iasi si la Biserica Armeana din Iasi. Activitatea a avut ca grup tinta elevi de la Colegiul National din Iasi.
Activitatea s-a desfasurat in parteneriat cu Centrul de Cercetare si Comunicare Interculturala din Iasi, dar si cu implicarea comunitatii evreilor din Iasi. Parteneriatul a avut ca obiect organizarea unui circuit intercultural al Iasului, sediul comunitatii armene si Biserica Armeana din Iasi fiind obiective principale ale circuitului cultural. In cadrul activitatii, a pledat pentru solidaritate si toleranta doamna avocat Mihaela Roxana Prisacariu, specialist in statutul juridic al minoritatilor nationale.De asemenea, doamna Daria Tanasuca a facut o incursiune in istoria comunitatii Armene din Iasi, aratand participantilor la activitate care este importanta pastrarii si promovarii traditiilor comunitatii armene din Iasi.
Selectarea acestui grup tinta pentru activitatile dedicate „Zilei Tolerantei” s-a facut din ratiuni educative, deoarece politica culturala a comunitatii armene din Iasi are ca punct central educarea cetatenilor tineri, acest demers facandu-se printr-o informare corecta si complexa referitoare la convietuirea minoritarilor cu populatia majoritara si prin promovarea tolerantei intre natiuni, ce devine metafora artei de a trai civilizat si in armonie deplina.
Finalul seriei de activitati culturale de la Iasi a fost marcat de participarea tineritului armean la workshop-ul „Ziua Internationala a Tolerantei”si la lansarea filmului „Istoria minoritatilor” in data de 19 noiembrie 2015, la sala de conferinte „Mezanin”, de la Hotel Unirea din Iasi. Activitatea face parte din calendarul cultural al proiectlui „Istoria minoritatilor- o abordare cultural artistica a diversitatii”, proiect derulat de catre Primaria Iasi si Universitatea „A. I Cuza” din Iasi. In cadrul acestui proiect, Uniunea Armenilor din Romania – Sucursala Iasi, in calitate de partener cultural, a desfasurat un sir amplu de activitati, atat in Iasi cat si in Suceava pe intreg parcursul anului 2015.
In cadrul workshop- ului au pledat pentru toleranta si multiculturalism domnul Florin Cintic , profesor si cercetator al istoriei culturii si management cultural , Director Artistic al Fundatiei Iasi Capitala Culturala Europeana si conf. Univ. Dr. Florea Ioncioaia, de la Catedra de Jurnalistica, Stiinte ale comunicarii din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii „A. I. Cuza „din Iasi.
Finalul evenimentului a fost marcat de difuzarea in premiera a filmului „Istoria minoritatilor”, realizat in cadrul proiectului, ce pledeaza pentru toleranta si multiculturalism. Au fost prezentate filmari cu toate comunitatile etnice din Iasi, aceasta avand ca scop promovarea culturii minoritarilor din Romania.
corespondență de la Iași