Mihai Stepan Cazazian

Manifestări culturale în comunitatea armeană din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

20160528_170711

Armenii  alături de greci

Comunitatea elenă Elpis a organizat, sâmbătă, 28 mai, un spectacol public pentru doborârea recordului mondial de participanți implicați în interpretarea în ansamblu a popularului Sirtaki, dans cu inflexiuni tradiţionale special creat în 1964 de coregraful elen Giorgos Provias, pe muzica lui Mikis Theodorakis, pentru filmul Zorba grecul.

Evenimentul a fost jurizat de reprezentanții Guinness Book of Records, iar iniţiatorul, Anton Antoniadis, preşedintele Comunității elene Elpis din Constanța, și-a dorit ca demersul să lege pentru prima dată numele celui mai vechi oraș de pe teritoriul României de primul record mondial consemnat oficial aici.

Mii de constănțeni s-au pregătit zile în șir pentru acest grandios eveniment. Din nefericire, ploaia a fost cea care a impiedicat un succes răsunător, dar nu a putut răpi Constanței și constănțenilor bucuria de a fi alături, în pofida vremii neprielnice.

Comunitatea armeană din Constanța a fost alături de frații ei eleni printr-un grup inimos și entuziast. Angelica Terzian, Carina Boiagian, Marius Tatosian, Alis Avachian și Președintele UAR, Constanța Liviu Merdinian au reprezentat armenii din România la evenimentul care, chiar dacă nu s-a înscris în Guinness Book of Records, cu siguranță a fost cel mai răsunător pentru orașul de la mare…

20160604_143543

1 iunie Ziua Copilului

Copiii reprezintă nemurirea nostră. Sunt ceea ce avem mai scump, mai drag, mai de preț. Ca și comunitate etnică întru-un spațiu gazdă, ei însă sunt mai mult decât atât. Ei reprezintă continuarea etniei, prin păstrarea identității naționale, modul ei de a dăinui peste veacuri.

Copiii armeni din Constanța învață limba armeană, istoria și obiceiurile străbune și cresc astfel împreună, ca într-o familie. Sunt la vâsta jocului și prin joc își construiesc fundația pentru a se transforma în adulți continuatori ai unei comunități unite, iubite și respectate pretutindeni.20160604_133554

Uniunea Armenilor din România, Sucursala Constanța, se preocupă continuu pentru a le oferi cadrul cel mai bun în care ei să primească sentimentul apartenenței la etnia armeană și face toate eforturile ca, de fiecare dată și cu orice prilej să îi adune, să îi sprijine, să îi educe în valorile armenești.

1 iunie, Ziua Copilului a fost sărbătorită și anul acesta în cadrul comunității armene din Constanța și, ca de fiecare dată, copii, părinți si bunici s-au bucurat împreună! Magicieni și personaje din basme i-au antrenat pe copii în jocuri și concursuri interactive. Râsetele lor au umplut cerul și iarba de sub tălpile lor i-a legănat bucuroasă. Ca la orice zi festivă, sărbătoriții au primit cadouri, au cântat în cor „Mulți ani trăiască”și s-au înfruptat din tortul comandat special pentru ei!

Încă o zi minunată, o aniversare specială, trăiască ei! Copiii noștri! La mulți ani!

muzeul-antipa

Alături de părinți în descoperirea naturii adormite

La inceput de vacanță  pe 2  iulie  , Uniunea Armenilor constănțeni a organizat o călătorie în universul naturii adormite care se află la Muzeul ˶Grigore Antipa˝ din București.

Sâmbăta dimineață, grupul micuților curioși, aștepta punctual pornirea la drum, impreuna cu parintii, alaturi de  Cristina Merdinian și Alice Semedichian Platon in calitate de ghizi și mămici.

Cei 200 și ceva de km  au fost parcurși pe nerăsuflate  pentru că a fost momentul cunoșterii  reciproce mai îndeaproape a celor mici cât și a celor mari, după care au urmat momente de muzică interpretată live, glume, ghicitori, întrebări și răspunsuri. În plus, îmbogătirea cunoștințelor de limbă armeană pe tematica animalelor. Mulțumim pe această cale ajutorului dat de vorbitorii nativi.

Și in jur de miezul zilei grupul de descoperitori își făcea intrarea in lumea adormită a animalelor și a păsărilor și insectelor multicolore care așteptau în sute de vitrine privirile lor curioase . Ba chiar s-au plimbat și într-o peșteră.

Pe de o parte, au fost impresionați de un schelet de elefant înalt de aproape  5 metri care este unic în lume și de un păianjen adevărat de jumătate de metru de o puzderie de maimuțe sau de sute de păsări colorate.Pe de altă parte, meduze,viermișori,insecte, reptile(broscuțe,șerpi, chiar și crocodili) și pești de toate formele și culorile( de exemplu pești zburători sau temuții pirania).In plus, călătoria le-a facilitat și intâlnirea cu mumiile din Egipt sau din Peru, ba mai mult chiar și posibilitatea de a admira adevărații samurai din îndepărtata Japonie și amerindienii din Australia.

În concluzie, aceasta călătorie le-a reamintit nu numai ca vietățile sunt uimitoare, dar  că și modul  și  mediul  în care trăiește fiecare precum și  obiceiurile lor de viață sunt  uimitoare și pline de povești.Astfel vor indrăgi din ce în ce mai mult natura cu tot ce are ea fascinant și captivant.

 a consemnat  Luiza TERZIAN