Redactor

Manifestare culturală a armenilor botoşăneni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

3. Muzeograful Gheorghe Median prezint_ teza Despre armenii din Boto_ani

Muzeograful Gheorghe Median prezintă teza Despre armenii din Botoșani

În ziua de 14 mai Biblioteca Judeţeană Botoşani  a organizat în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Comunitatea armenilor din Botoşani un evantai de manifestări culturale prilejuite de lansarea unor cărţi despre istoria comunităţii armene din Botoşani.

Prezentarea cărţilor scrise de Simion Florin Egner şi Viorica Popa: „Istoria comunităţii armene din Botoşani, ediţia a II-a”, „Biserica armeană din Botoşani – o existenţă de peste şapte secole” şi „Şcoala armeană din Botoşani, ediţia a III-a” a fost făcută de  profesorul Dănuţ Gheorghe Prodan, doctor în istorie. Acesta  a evocat rolul esenţial al comunităţii armene în începuturile târgului Botoşani şi importanţa armenilor în istoria oraşului. Primii armeni au venit aici cu mult înainte de data atestării documentare a Botoşanilor. Fundaţia botoşăneană Luceafărul şi editura Agata, conduse de Ion Istrate şi având în colectivul redacţional pe Dănuţ Prodan, vor promova şi următoarele 6 cărţi propuse de cei doi autori despre comunitatea armeană, cărţi care vor apare în anii 2013 -2014.

1. Istoricul D_nu_ Prodan prezint_ c_r_ile despre armenii din Boto_ani

Muzeograful Gheorghe Median, autor în anul 2001 a primei cărţi despre „Istoria şi cultura armenilor în Botoşani” a avut o alocuţiune intitulată Armenii în oraşul Botoşani. Median a expus argumente în sprijinul acceptării anului 1350 al construirii bisericii armene din piatră Sfânta Maria din Botoşani şi al faptului că mai înainte de construirea bisericii din piatră aici ar fi existat o biserică de lemn, în apropierea primului târg comercial din Moldova. Şeful secţiei Memorialistică din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani a vorbit despre harnica comunitate armeană care, după 1875, an marcat de venirea masivă în Botoşani a evreilor, a abandonat activităţile comerciale în favoarea meşteşugurilor şi a cultivării moderne a pământului, ocupaţii noi cu care au avut acelaşi succes ca şi în afaceri.

2. Simion Florin Egner acord_ autografe

Simion Florin Egner acordă autografe

Florin Egner a vorbit despre tradiţiile şi amprentele economice şi culturale lăsate de armeni în oraş şi care sunt vizibile şi astăzi. Egner a amintit despre descoperirea în Botoşani, cu prilejul efectuării unor săpături edilitare, a monedei din bronz bătută de Ramon al III-lea Argyros, împăratul Bizanţului, în deceniul al 3-lea al secolului al XI-lea, descoperire care dovedeşte că armenii au fost în Botoşani la primele migraţii, in anii 1045 şi 1064.  Cât despre vechimea bisericii armene, „Evanghelia de la Caffa”, incunabul din anul 1354, rămâne unul dintre argumentele puternice care confirmă tradiţia anului 1350 ca dată a construirii bisericii din piatră.

Viorica Popa a mulţumit partenerilor acestor manifestări: profesoarei Diana Rusu de la Liceul Alexandru cel Bun, profesoarei Carmen Vrabie de la Şcoala 12, profesorului Dănuţ Prodan de la Şcoala 2, muzeografului Gheorghe Median, reprezentanţilor comunităţii armene botoşănene Ileana Trufaşu, Adela Valter, Elena Chirica şi, în mod deosebit, moderatorului Ana Teletin, şefa secţiei Minorităţi în cadrul Bibliotecii Judeţene.

Manifestările au continuat cu  lectura unor „Basme armeneşti”, făcută de un grup de elevi şi s-a încheiat cu Dansurile armeneşti interpretate de un  grup de eleve ale profesoarei Vrabie.

Cu prilejul manifestărilor au fost prezentate două expoziţii: „Mărturii ale culturii armene – expoziţie foto-documentară” şi „Preocupări ale comunităţii armene – Documente de arhivă”.

Autorii cărţilor au oferit autografe. Manifestările s-au încheiat seara târziu, cu un colocviu urmat de un cocteil oferit de organizatori.

Simion Florin Egner – Viorica Popa

4. Eleve ale _colii nr. 2 citesc basme armene_ti

Eleve ale Școlii nr. 2 citesc basme armenești

5. Dansuri armene_ti în interpretarea unui grup de fete de la _coala nr. 12

Dansuri armenești în interpretarea unui grup de fete de la Școala nr. 12

6. Fotografie de grup cu participan_ii la manifest_ri

Fotografie de grup cu participanții la manifestări