Mihai Stepan Cazazian

Mâncăruri armenești…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…din Cernăuți, Mica Vienă a Estului Europei

A fost 9 mai. Anul Domnului 2019

Ziua aceasta are mai multe conotații: în anul 1877 România își declară independența față de otomani; în anul 1945 se încheie al doilea război mondial, care a adus cu sine suferință și moarte; în anul 1950 se pune piatra de temelie a Uniunii Europene. Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului avea ca scop punerea la adăpost a europenilor și a resurselor sale. Europa renăștea din propria cenușă.

Europa se află în fața unui nou început, în care cele mai bune perspective se găsesc, conform specialiștilor, în regiunile țărilor componente ale Uniunii Europene. În acest context, e nevoie mai mult ca oricând de înțelegere între oameni, indiferent de etnie și credință.

Un asemenea loc, plin de înțelegere și sprijin, e bătrâna Bucovină. Menționată pentru prima oară în documentele cancelariei statului medieval Moldova în secolul XIV, în vremea lui Roman Mușat, ”Bucovina cea frumoasă” a fost și este un spațiu multicultural, în care oamenii și-au dus viața frumos și era firesc ca vecinul să nu fie de același neam și confesiune cu celălalt. Imaginați-vă că aici au trăit din vechime, alături de români, sași, tătari, polonezi, germani, armeni, ruși-lipoveni, evrei, italieni. Bucovina nu e doar un model de comuniune doar în epoca modernă și contemporană, ci din Evul Mediu. Bucovina, deși traversată de o graniță artificială, transcede acestor granițe, administrații și alte ipocrizii și interese sterile.

De aceea, de ziua Europei, vă oferim două rețete absolut delicioase ale armenilor din Mica Vienă a Răsăritului Europei. Adică din Cernăuți.

 Rețetele sunt publicate în cartea intitulată ”Bucătăria etniilor din Cernăuți. delicatese ucrainene, românești, evreiești, germane și poloneze din Bucovina”, scrisă în limba germană, care este un efort al doamnelor Jusefina Weidhofer, Natalia Danler-Bachynska și Valerie Meindl.

Cartea a fost publicată de tipografia Leopold Stocker din Graz/Austria, în anul 2010, titlul original este ”Das Czernowitzer Kochbuch: ukrainische, rumänische, jüdische, deutsche und polnische Köstlichkeiten aus der Bukowina” și a fost tradusă în limba română de Ioana Chivoiu (editura M.A.S.T., 2015).

 1. DOVLECEL UMPLUT

Ingrediente pentru 4-6 porții:

 • 1 dovlecel mediu (de ex. dovlecel patison, spaghetti squash sau unul tradițional)
 • 100 g carne porc
 • 150 g orez
 • 2 morcovi
 • 1 ceapă
 • Sare, piper
 • Sos de roșii – ulei, 1 lingură făină, 200 ml smântână, 2 linguri sos de roșii, 3 linguri mărar tocat

Grad de dificultate: mediu

Timp de preparare: 90 minute

Spălați dovlecelul și tăiați un ”capac” în partea inferioară și goliți dovlecelul (până la aproape 2 cm de margine).

Spălați carnea de porc, tocați-o și amestecați-o cu orez, cu morcovii rași și cu ceapa tăiată mărunt. Potriviți cu sare și piper.

Umpleți dovlecelul cu amestecul de carne și apoi puneți ”capacul”.

Turnați într-o oală apă în așa fel încât dovlecelul să fie acoperit. Sărați și lăsați la fiert aprox. o oră.

Pentru sosul de roșii, încălziți puțin ulei, adăugați făină, lăsați să se prăjească puțin și turnați puțină apă. Adăugați smântâna, sosul de roșii și lăsați puțin la fiert. Adăugați mărarul tocat și asezonați.

Tăiați dovlecelul copt în felii și serviți cu sos de roșii.

Pont: dovlecelul poate fi gătit și în cuptor într-o tavă la 180 grade Celsius, aprox. 90 minute. Gustul va deveni mai intens.

Știați că dovleceii se împart în mai multe categorii: de vară, de iarnă și pt. plăcintă? Dovleceii de vară se culeg, de regulă, timpuriu, când nu s-au copt în totalitate. Din categoria dovleceilor de vară fac parte: de tip zucchini, patison, dovleceii galbeni, spaghetti, găluște sau renumiții dovleci de Halloween. Miezul lor este mai puțin făinos decât al dovlecilor de iarnă. Dovleceii de iarnă se recoltează toamna, când sunt copți, au o aromă puternică și rezistă multe luni. Miezul este mai uscat decât al celor de vară, dar mult mai intens. Din categoria dovleceilor de iarnă fac parte cei de tip Hokkaido, Turk Turban, Atlantic Giant și cei tip ghindă sau pară. Dovleceii plăcintari au un gust dulce, intens, deseori ca de nucă. Cele mai cunoscute tipuri sunt cei C. moschato, dovleacul plăcintar și cei lungi de Napoli.

 1. ȘAȘLÂC

Ingrediente (8 frigărui):

 • 2 kg carne porc (spată)
 • 800 g carne vită (pulpă din spate)
 • 3 linguri sare
 • 10 foi dafin
 • Aprox.40 boabe piper negru
 • 6 cepe, 1 sticlă vin alb sec

Amestec condimente pentru grătar: ½ linguriță piper pisat, ½ linguriță boia, ½ linguriță coriandru, boabe întregi, ½ linguriță sovârf, bine mărunțit, ½ linguriță usturoi granulat, ½ linguriță pătrunjel tocat mărunt, ½ linguriță mărar tocat mărunt, 1 strop nucșoară, busuioc după preferințe.

Grad de dificultate: mediu

Timp de preparare: 60 minute

Timp de marinat: 4 ore

Pentru amestecul de condimente pentru grătar: amestecați bine toate ingredientele.

Spălați bine carnea și tăiați-o în cubulețe de aprox. 6 cm grosime. Puneți-o în oală și sărați.

Adăugați amestecul de condimente, foile de dafin, boabele de piper și ceapa tăiată rondele sau felii. Turnați la final vinul sec, amestecați bine, acoperiți și lăsați la rece cel puțin 4 ore (cu cât mai mult, cu atât mai bine).

După ce a expirat timpul, adăugați eventual ¼ l von, dacă vi se pare carnea prea uscată.

Puneți bucățile de carne, alternând cu cele de ceapă, pe bețe de frigărui și prăjiți-le pe ambele părți.

Pont: pentru un foc asemănător celui de mangal, în Ucraina se folosește lemnul de cireș. Astfel, carnea capătă un gust aparte.

 Poftă bună!                      հաջողություն!                      בהצלחה!

Guten Appetit!                 καλή τύχη!                           удачі!

Buon appetito!         jó étvágy!                         Smacznego!

                         приятного аппетита!            Dobrá chuť do jedla!