Mihai Stepan Cazazian

Mănăstirea armenească Sfântul Thaddeus din Iran găzduiește o expoziție dedicată aniversării înscrierii în patrimoniul UNESCO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La mănăstirea armenească Sfântul Thaddeus din Iran se desfășoară o expoziție de pictură cu ocazia aniversării a 12 ani de la înscrierea acestui ansamblu monahal creștin pe lista patrimoniului mondial UNESCO, relatează Teheran Times.

Expoziția, care cuprinde 77 de tablouri ale copiilor și adolescenților, a fost deschisă de arhiepiscopul Gregor Chiftechian și directoarea Complexelor monahale armenești iraniene, Sherly Avedian.

Cunoscută și sub numele de Qareh Kilise („biserica neagră”), mănăstirea este una dintre cele mai vechi monumente creștine din țară. Este situat în regiunea Chaldoran, la aproximativ 20 de kilometri de Maku, lângă granițele Armeniei, Azerbaidjanului și Turciei.

Biserica veche prezintă pe fațada și pereții exteriori bazoreliefuri elaborate de flori, animale și figuri umane. Conține și versete din Vechiul și Noul Testament în caligrafia armenească.

Mănăstirea Sfântul Thaddeu găzduiește un pelerinaj religios anual în fiecare vară. În luna iulie anul trecut peste 3.000 de creștini credincioși din Iran, Armenia, Siria, Liban, Olanda, Franța, Austria, Germania, Canada și alte țări au venit aici. Botezurile copiilor și tinerilor, precum și spectacolele de cântece și dansuri tradiționale sunt printre cele mai importante momente ale pelerinajului.

Sărbătoarea are o importanță deosebită pentru armenii din Iran care vin în principal din orașele Tabriz, Urmia, Teheran, Isfahan și Qazvin, pentru a organiza reuniuni în grupuri și familii.

Participanții comemorează martiriul Sfântului Thaddeus, unul dintre cei 12 discipoli uciși în timp ce predica Evanghelia. Legenda spune că o biserică dedicată lui a fost construită pentru prima dată în anul 68 d.Hr., unde se află Qareh Kilise.

Alături de Mănăstirea Sfântul Stepanos și Capela Dzordzor, Qareh Kilise a fost înscrisă, în 2008, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sub denumirea de „Ansamblurile monahale armenești din Iran”.

One Response to Mănăstirea armenească Sfântul Thaddeus din Iran găzduiește o expoziție dedicată aniversării înscrierii în patrimoniul UNESCO

  1. alice August 11, 2020 at 12:58 pm

    ce initiativà minunatà !
    locul este încântàtor si plin de însemnàtate pentru noi armenii, asa cà mi se pare foarte important sà i se redea o viatà spiritualà, artisticà, comemorativà