Arhiepiscopia Armeana

Madagh la Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

De aproape două secole, cel mai important eveniment anual în Biserica Armeană din Botoșani este sărbătoarea Sfântului Iacob, când enoriașii armeni botoșăneni sărbătoresc Madagh-ul. Momentul este așteptat cu bucurie de membrii restrânsei comunități locale, este prilejul în care armenii din Botoșani au în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Armene din România și se întâlnesc cu oaspeții de la alte comunități armene din țară.

În anul 2022 au fost adăugați pe lista binefăcătorilor Bisericii Armene din Botoșani Viorica Popa, Ștefan Iovanesian, Emanuela Cocotă și Mircea Trufașu.

Slujba religioasă de Madagh a avut loc în ziua de duminică 18 decembrie, și a fost oficiată de Preasfinția Sa Datev Hagopian, însoțit de Vicar al Arhiepiscopiei, Pr Radu Krikor Holca, de preotul bisericii armene din Suceava, Azad Torkom Mandalian și de Yeznig Torgomyan, preotul delegat la Parohia Botoșani. A fost una dintre cele mai frumoase slujbe la Botoșani după anii  marcați de restricțiile din  pandemie.

Enoriașii armeni sunt tradițional legați de biserică, iar biserica Sfânta Maria cu hramul Adormirea Maicii Domnului este casa lor de suflet și rugăciune. Aici enoriașii au primit taina Sfintei împărtășanii de la episcop, după oficierea Sfintei liturghii.

În pastorala sa, Părinte episcop Datev a evocat viața Sfântului Agop (Sfântul Iacob), cel care este socotit, alături de Sfânta Maria, ocrotitorul armenilor botoșăneni. Sfântul Agop a fost preot și nepot de la soră al Sfântului Grigore Luminătorul, primul patriarh al Bisericii Armene. A propăvăduit în mai multe locuri în estul Turciei și a fost episcop într-un oraș la granița de sud. Sfântul Agop amintea întotdeauna predica Potopului. Pentru că mulți s-au îndoit de adevărurile predicilor sale, Sfântul Agop s-a întors în Armenia și pe muntele Ararat, unde i s-au arătat vestigii ale corăbiei lui Noe, o scândură pe care el a pus capul să doarmă. Sfântul Agop a arătat tuturor acea rămășiță din corabie găsită după ce a avut o viziune dumnezeiască. Astăzi acel fragment de lemn nu a putrezit de loc și este păstrat la Ecimiadzin. Pentru că a avut o viață neprihănită, Sfântul Agop a fost asemuit în timpul vieții cu un înger.

P.S. Datev a ținut, în altarul bisericii Sfânta Maria din Botoșani, o frumoasă predică teologică, explicând de ce dăm importanță sfinților. Sfânt înseamnă ”om curat” și sfinții întăresc în credință viața credincioșilor. Oamenii au rătăciri în viață dar sfinții nu le au, pentru că au trait întreaga viață pământeană numai pentru Hristos, sfinții fiind cei care se sacrifică pentru aproapele lor. A fost o predică care rămâne memorabilă pentru toți cei prezenți.

A urmat citirea Listei donatorilor bisericii. Citirea numelor donatorilor bisericii armene este tradiţională la Botoșani și începe din 16 aprilie 1892, când epitrop era Lusik Goilavian, cel care a citit-o prima oară la ctitorirea bisericii Buna Vestire de la cimitirul Eternitatea. Numărul exact al donatorilor bisericii armene din Botoșani este de 283 de persoane, ea începe cu arhiepiscopul Iosef, episcopul Margos, preoții Eranos Zenea, Ariton Iacobeanu și ceilalți clerici, cu ctitorii bisericilor și donatorii terenurilor, de la David Luca Goilav, soții Gaspar și Sima Grigoraș până la Ana Toros Pruncul. Lista era ținută la zi până în anul 1945, donatorii fiind trecuți pe listă în anul în care făceau binefacere pentru biserică și parohie.  La sărbătoarea madagh-ului din acest an a avut loc un eveniment unic de la venirea în fruntea Episcopiei a PS Datev Hagopian: după aproape 8 decenii Lista donatorilor bisericii armene din Botoșani a fost întregită cu aceia care au ținut biserica și comunitatea armeană unită în jurul ei în perioada comunistă: Viorica Popa, Ștefan Iovanesian, Lola Cocotă și Mircea Trufașu.

Episcopul Datev Hagopian sfințește pachetele tradiționale oferite de Consiliul Parohial enoriașilor după slujba de Madach.

La un astfel de eveniment memorabil și pachetele sfințite de Părinte episcop Datev au fost cu totul deosebite, atunci când, respectând obiceiurile bisericii de aproape două secole, a fost adăugată în pachete lipia tradițională, un produs astăzi mai greu de procurat în Botoșani.

La agapa de după slujba religioasă au fost prezenți și oaspeți din București și Suceava.  S-au discutat probleme legate de parohie, de faptul că odată cu trecerea anilor numărul enoriașilor armeni este mai mic și nu mai există de mulți ani locațiile cu specific tradițional armean. În Botoșani nu mai există o cafenea armenească, cum a fost timp de 4 decenii cafeneau Zarughian, după cum nu mai există fabricile de mezeluri armenești, atât de căutate până după al II-lea Război Mondial. O rază de speranță  pentru armenii botoșăneni rămâne însă Bogdan Aritonovici, care nu este altul decât fiul administratorului Parohiei Botoșani, Cristian Aritonovici. Acesta va fi hirotonisit diacon la terminarea studiilor în Armenia, în vara anului viitor și de pe acum este așteptat acasă de comunitate și de biserică.

Slujba de pomenire pentru Viorica Popa, epitrop și binefăcător al Bisericii Armene, a fost oficiată de preotul vicar Radu Krikor.

Cu o zi înainte, sâmbătă, 17 decembrie a avut loc o slujbă religioasă la Biserica Buna Vestire, prilejuită de comemorarea trecerii a 6 ani de la moartea Vioricăi Popa. Slujba a fost oficiată de preotul Radu Krikor Holca. După ceremonia religioasă au urmat momentele, în care a fost evocată de cei prezenți personalitatea aceleia, care a fost timp de două decenii  liderul comunității armene botoșănene. Membrii Consiliului Parohial au cerut într-o scrisoare binecuvântarea episcopului pentru ca Viorica Popa să fie trecută, pentru meritele ei remarcabile, în Lista donatorilor Bisericii Armene din Botoșani.

La armenii botoșăneni respectul pentru înaintașii, care au trudit pentru biserică  rămâne lucrul cel mai important. S-a hotărât în aceste zile de sărbătoare ca numele Vioricăi Popa să fie așezat într-o placă inscripționată în biserica Sfânta Maria, alături de  donatorii pomeniți în celelalte 31 de inscripții încastrate de-a lungul timpului pe pereții bisericii. Viorica Popa  merită acest omagiu, ea având calitatea de ctitor prin aportul la reabilitarea bisericii Sfânta Maria. Există și un precedent de dată recentă la comunitatea armeană din Botoșani, la biserica Buna Vestire, unde numele Eleonorei Cocotă, cea care a suportat de una singură cheltuielile pentru reabilitarea lăcașului de cult, este menționat pe inscripția de aducere aminte de la intrarea în biserică.

text de Florin Egner

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *