Mihai Stepan Cazazian

Lui Moș Crăciun…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

                       

                        Mi-e dor de anii de demult, când Crăciunul nu era atât de agitat, atât de comercial! Când mergeam cu colinda în seara de Ajun, înotam prin zăpada înaltă până la brâu, ne bulgăream, mergem la săniuș și la patinaj pe luciul râului, ne bucuram de fiecare măr și colăcel primite, de artificiile din bradul de Crăciun, de plăcerea cu care pândeam cuptorul cu plită, din care ieșeau mirosuri îmbietoare… Îmi amintesc de pâinea mamei, de formele pentru fursecuri ale bunicii Paula, de alvița fără de care Crăciunul nu era Crăciun, de plimbările cu sania, în care nanu’ era pe post de ren!

                        Iată-ne acum în anul 2016, când mi s-a solicitat, oarecum, să-i scriu lui Moș Crăciun, din perspectiva anilor de acum. ”Grea misie”!

                        Nu vreau să repet toate urările tipice momentului, însă mă gândesc la toți cei în suferință. Mă gândesc, mai ales, la toți cei care nu mai sunt, care au lăsat ceva în urmă și noi TREBUIE să le cinstim memoria și să păstrăm cu dinții ceea ce ne-au lăsat moștenire!

                        Îmi doresc ca Moș Crăciun să ne aducă înțelepciune, puterea de a asculta, de a recunoaște când am greșit, de a găsi soluții împreună!

                        Fie ca Moș Crăciun să ne îndrume și să nu ne permită să renunțăm la luptă!

                        Sper să găsim în inimile noastre destulă considerație, atât pentru noi cât mai ales pentru înaintași, ca să nu renunțăm la luptă!

                        Vreau să trec pe strada Armenească și să-i simt parfumul, să admir casele armenilor, germanilor și evreilor, să intru la Turnu Roșu, să aprind o lumânare la puținele morminte armenești rămase acolo și să le găsesc acolo, unde le este locul! Îmi doresc să intru în curțile bisericilor armenești din urbea mea natală și să le găsesc mereu deschise!

                        Vreau să renunțăm la mândrie deșartă, la înfumurare și să ne gândim în fiecare zi, timp de câteva momente, la aproapele nostru, nu doar de Crăciun și de Paște!

                        Îl asigur pe Moș Crăciun că aceleași dorințe vor fi adresate și Iepurașului de Paște!

                        Vă urez Sărbători hibernale fericite!

 

Corina Derla