Mihai Stepan Cazazian

LOS ANGELES / “Comori ascunse descoperite:

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arta și cultura armeană din Europa de Est” – Conferință internațională organizată de UCLA

În  perioada 16-18 noiembrie  în organizarea University of California, Los Angeles (UCLA) – Catedra de Studii Armenești  “Narekați” 

va avea loc conferința internațională cu tema  

Comori ascunse descoperite: Arta și cultura armeană din Europa de Est.

 

Conferința este organizată  sub egida Președintelui Republicii Armenia și sponsorizată de către Catedra de Studii Armenești “Narekați”  a  UCLA, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființare. Co-sponsori sunt  Fundația Charity JHM, Institutul de Istorie și Cultură din Europa de Est Leibniz (GWZO), Fundația Calouste Gulbenkian Lisabona, Centrul UCLA, Fondul Decanatului UCLA în științe umaniste, Asociația Națională de Studii și Cercetări Armene, Muzeul Ararat-Eskijian, Centrul UCLA pentru studiile secolului al XVII-lea și al XVIII-lea, Centrul UCLA pentru studii medievale și renascentiste.

Conferința încearcă să dezbată și să prezinte  contribuția  Orientului Apropiat la Europa, cu accent pe epoca modernă timpurie  (sec.XVI-XVIII), care a marcat perioada de apogeu a comunităților armene ca o componentă crucială a dezvoltării centrelor comerciale  din Europa de Est, implicând o concentrare interdisciplinară asupra rolului pe care comunitățile l-au jucat în comerțul internațional  marcat de schimbul de mărfuri, idei, inovații tehnologice și valori socio-culturale. Explorând evoluția acelor centre în raportul pe care comunitățile armene l-au încheiat cu societățile gazdă imediate, ea privește aceste relații extinse sub impactul mai larg al evoluțiilor socio-politice, economice și religioase pe scară largă, în acest interval de timp.

În cadrul conferinței va  fi organizată expoziția de fotografii intitulată Arta și Arhitectura armeană în Europa de Est realizată de artistul fotograf  Hrair Khatcherian cu imagini din centrele comunitare din Crimea, Ucraina, Polonia, România și Bulgaria.

Expoziția va fi deschisă de scriitorul  Varujan Vosganian, președinte al UAR care va  face și câteva reflecții personale legate de comunitatea armeană din România iar la Standul de carte al Conferinței va fi prezentată Cartea șoaptelor.

Despre valorile comunității armene  din spațiul românesc vor  conferenția :

Mariam Vardanyan (Lector, Catedra de Istorie a artei armene la Universitatea de Stat din Erevan, Armenia) – Studiu de caz privind arta liturgică armeană  “Obiecte liturgice din  argint ale armenilor din România”

Prof. Seyranuș Manukyan ( Prof. asociat  Catedra de Istorie a  artei armene la Universitatea de Stat din Erevan, Armenia)  –  “Arta  icoanelor  pictate  ale armenilor  din România”

Prof. Architect Virgil Pop (Departamentul de Arhitectură, Universitatea Tehnică Cluj, România) –  Studiu de caz privind  fondarea coloniilor  armenești din Transilvania  –”Armenopolis: un oraș baroc”

Dr. Máté David Tamáska (Colegiul Universitar Catolic Apor Vilmos, Budapesta, Ungaria) – “Orașul Elisabetopolis  (Dumbrăveni-RO): O insulă armenească sau o variantă a arhitecturii săsești din Transilvania? “

Dr. Jakub Osiecki (Universitatea Jagiellonă, Cracovia, Polonia) – “Biserica Armeană în secolele XVI și XVII în Moldova și Regatul Poloniei: de la toleranța religioasă la confesionalism “.

PS Episcop Datev Hagopian Întîistătător al Bisericii Armene din România – “Moștenirea Religioasă și Culturală a Armenilor din România”

Iată mai jos programul complet al Conferinței.