Mihai Stepan Cazazian

LONDRA / Premiera filmului documentar „VOSKAN YEREVANTSI”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

           Pe 5 septembrie, la Londra a avut loc premiera filmului documentar „VOSKAN YEREVANTSI”.

            Mii de manuscrise armeneşti au fost scrise până în  secolul al XV-lea, când invenţia tiparului de către Gutenberg a oferit o nouă tehnică pentru progresul omenirii. Pe vremea aceea, armenii nu erau liberi, însă erau capabili să folosească tehnologia de tipărire a mii de cărţi la multe mile depărtare de Europa. În 1512, Hakob Meghabard a instalat prima tipografie armeană la Veneţia. După o jumătate de secol, Abgar Dbir, care venise la Roma pentru a cere sprijin în lupta de eliberare a patriei sale, a dezvoltat noţiunea de „carte-patrie”, o identitate naţională susţinută prin tipar.

            Tiparul a devenit un mijloc de reîntinerire  naţională armeană. Filmul „VOSKAN YEREVANTSI” este despre lupta eroică a acestui erudit armean pentru producerea unor cărţi armeneşti în secolele  al XVI-ea şi al XVII-lea. Aşadar, personajul principal al filmului este Voskan Yerevantsi (1614-1674), care a devenit primul editor al Bibliei în armeană.

O filă din Biblia Armeană de la Amsterdam

             Pentru misiunea sa, el s-a instalat  la mănăstirea Sf. Sarkis din regiunea Aragaţ (în Armenia de astăzi) şi a  finalizat-o la Roma, Amsterdam şi Marsilia.

            Unul dintre rezultatele acestei strădanii a fost răspândirea tipografiilor armene în Imperiul Otoman şi în Persia, transmiţând-o turcilor şi perşilor,

            Tipărirea  Bibliei în armeană, între 1666 şi 1668, a ridicat  capacitatea armenilor la nivelul altor naţiuni puternice din lume. O splendidă copie ilustrată a acestei ediţii a fost trimisă în dar Regelui Soare – Ludovic al XIV-lea al Franţei.

            Filmul „VOSKAN YEREVANTSI” are o durată de 42 minute, este dublat în engleză, şi a fost realizat de regizorul Hakob Papazyan, fiind produs de Nver Mnatsakanyan pentru Fundaţia TES, sub patronajul Uniunii Generale  Armene de Binefacere , departamentul pentru Europa. La realizarea filmului au contribuit  specialişti de renume din Armenia, Franţa, Italia, Iran, Olanda şi Turcia. (M.K.)

“România literară” nr.40 din 15 septembrie