LONDRA / Premiera filmului documentar „VOSKAN YEREVANTSI”
Pe 5 septembrie, la Londra a avut loc premiera filmului documentar „VOSKAN YEREVANTSI”.
Mii de manuscrise armeneşti au fost scrise până în secolul al XV-lea, când invenţia tiparului de către Gutenberg a oferit o nouă tehnică pentru progresul omenirii. Pe vremea aceea, armenii nu erau liberi, însă erau capabili să folosească tehnologia de tipărire a mii de cărţi la multe mile depărtare de Europa. În 1512, Hakob Meghabard a instalat prima tipografie armeană la Veneţia. După o jumătate de secol, Abgar Dbir, care venise la Roma pentru a cere sprijin în lupta de eliberare a patriei sale, a dezvoltat noţiunea de „carte-patrie”, o identitate naţională susţinută prin tipar.
Tiparul a devenit un mijloc de reîntinerire naţională armeană. Filmul „VOSKAN YEREVANTSI” este despre lupta eroică a acestui erudit armean pentru producerea unor cărţi armeneşti în secolele al XVI-ea şi al XVII-lea. Aşadar, personajul principal al filmului este Voskan Yerevantsi (1614-1674), care a devenit primul editor al Bibliei în armeană.
Pentru misiunea sa, el s-a instalat la mănăstirea Sf. Sarkis din regiunea Aragaţ (în Armenia de astăzi) şi a finalizat-o la Roma, Amsterdam şi Marsilia.
Unul dintre rezultatele acestei strădanii a fost răspândirea tipografiilor armene în Imperiul Otoman şi în Persia, transmiţând-o turcilor şi perşilor,
Tipărirea Bibliei în armeană, între 1666 şi 1668, a ridicat capacitatea armenilor la nivelul altor naţiuni puternice din lume. O splendidă copie ilustrată a acestei ediţii a fost trimisă în dar Regelui Soare – Ludovic al XIV-lea al Franţei.
Filmul „VOSKAN YEREVANTSI” are o durată de 42 minute, este dublat în engleză, şi a fost realizat de regizorul Hakob Papazyan, fiind produs de Nver Mnatsakanyan pentru Fundaţia TES, sub patronajul Uniunii Generale Armene de Binefacere , departamentul pentru Europa. La realizarea filmului au contribuit specialişti de renume din Armenia, Franţa, Italia, Iran, Olanda şi Turcia. (M.K.)
“România literară” nr.40 din 15 septembrie