Mihai Stepan Cazazian

LONDRA / Comemorarea genocidului și aniversarea compozitorului Komitas

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La Kensington United Reformed Church din Londra a fost
organizată de către  Tekeyan Trust London
 o acțiune  dedicată comemorării a 104 ani de la Genocid
și 150 de ani de la nașterea marelui compositor Komitas.

La eveniment au participat ambasadorul Armeniei în
Marea Britanie, Arman Kirakossian, Baroneasa Caroline Cox, reprezentanți ai
Arhiepiscopiei Reformate și ai Bisericii Armene, membri ai comunității armene.

În discursul său de bun-venit secretarul de onoare al Tekeyan Trust din Londra, Vardan Uzunyan, a invitat să se păstreze un moment de reculegere în memoria celor 1,5 milioane de armeni, victime nevinovate ucise în Imperiului Otoman. V.Uzunyan, discursul său, s-a referit la recunoașterea genocidului armean și condamnarea acelor evenimente istorice.  El a subliniat importanța conservării și diseminării religiei armene a patrimoniului cultural și a limbii armene, în special în diaspora și a cerut ca armenii din întreaga lume să fie mai uniți.

În discursul său, ambasadorul Arman Kirakossian a remarcat că nu este întâmplătoare includerea în calendarul Mondial al UNESCO, aniversarea a 150 de ani de la nașterea lui Komitas . El a citat vorbele  compozitorului armean Aram Haciaturian care spunea : “Când mă gândesc la Komitas, respir în Armenia. Frumusețea munților  și văilor sale mă absoarbe irezistibil. ”

Continuând remarcile ambasadorului, Episcopul Hovakim  Manukyan a prezentat  viața și activitatea lui Komitas, subliniind
că muzica sa este și un simbol al genocidului poporului armean și al sorții  triste a acestuia.

Baroneasa Caroline Cox, prietenă  a poporului armean, a vorbit despre atrocitățile comise împotriva poporului armean și a subliniat necesitatea de a lupta împotriva celor care neagă genocidul armean, și pentru a preveni o altă tentativă de genocid de către Azerbaidjan, care urmărește eliminarea armenilor din țara lor istorică, Arțakh.

Seara memorabilă a continuat cu un concert susținut de
mezzosoprana Anais Heghoyan care a interpretat piese de Komitas,  violonista 
Ani Batikyan, compozitorul și cântărețul Grigore Najarian  care, cu vocea sa unică a interpretat din creațiile
lui Komitas.

A urmat Corul de Cameră „Komitas“ din Londra. Poetesa Liana Hayrapetyan a citit “Cântarea lui Komitas” din volumul ei de poezii intitulat “Poezia armeană a războiului și  păcii”.

Evenimentul a avut loc sub înaltul patronaj al Ambasadei Armeniei din Marea Britanie și al Diocezei Bisericii Apostolice Armene din Marea Britanie și Irlandei de Nord.

din comunicatul primit de la http://www.tekeyancentre.am/

One Response to LONDRA / Comemorarea genocidului și aniversarea compozitorului Komitas

  1. Pingback: IN MEMORIAM / S-a stins din via?? diplomatul armean Arman Kirakosyan, Ambasador al Armeniei în Marea Britanie | araratonline.com