Little Armenias – radiografie a diasporei armene / Interviu cu Robin Koulaksezian, scriitor

Little Armenias nu este un inventar al patrimoniului istoric, cultural și religios al armenilor de pretutindeni, ci o carte cu semnificații profunde care schimbă modul de a ne raporta la creațiile unui popor care a avut de suferit enorm de-a lungul secolelor. Fiecare pagină îl surprinde pe cititor prin dăruirea cu care armenii au amprentat locurile unde au ajuns să trăiască. În multe orașe există biserici apostolice, khacikaruri, monumente dedicate unor personalități armene. Pe de altă parte, chiar dacă unele biserici și mănăstiri din Ciprul de Nord și Turcia se află într-o stare deplorabilă, în alte părți ale lumii sunt mereu construite alte edificii religioase impunătoare, ca de exemplu catedrala din partea de nord a Moscovei finalizată în 2013.
La redacția revistei Ararat am primit în 2020 un exemplar al acestui volum ca recompensă pentru articolele pe care le scriu din 2014 și pentru realizarea siteului https://weblidity.ro/armeniantales/. Prin email am adresat câteva întrebări autorului Robin Koulaksezian și am descoperit un partener de discuție volubil și ingenios.
– Ai redactat un volum impresionant care poate fi considerat cel mai mare ghid de călătorie privind comunitățile armene din lume. Cartea oferă o imagine completă a edificiilor armene din fiecare țară ca și alte informații esențiale despre istoricul acestor comunități. Este clar că a fost vorba de o documentare uriașă și de numeroase călătorii. Cum te-ai organizat și de fapt cum s-a născut ideea acestei cărți care însumează aproape patru sute de pagini? Probabil acum ai prieteni armeni pretutindeni.
-Am vizitat aproximativ o sută de țări, dar în condiții foarte variate. De exemplu, am lucrat doi ani la Ambasada Franței în Rusia și am lucrat și un an în Siria. Pentru Liban, încă mai am o parte din familia mea care locuiește acolo. Majoritatea țărilor le-am vizitat în modul „backpacker”, călătorind cu un buget redus, făcând autostopul sau BlablaCar, dormind în pensiuni sau Couchsurfing etc. Sunt țări în care am vizitat multe orașe, precum Statele Unite ale Americii, dar altele în care am vizitat doar capitala, precum Estonia sau Kârgâzstan. Țin legătura cu o mulțime de oameni din fiecare oraș, astfel încât să-mi pot actualiza ghidul.
–Cu cine ai colaborat pentru această carte?
-Ghidul a fost publicat cu sprijinului Fundației Calouste Gulbenkian căreia îi mulțumesc foarte mult. Prima ediție a fost publicată în limba franceză în anul 2018, iar ultima ediție în limba engleză în anul 2020, când am mai adaugat informații din călătoriile mele. Pentru conținut, am fost ajutat de sute de armeni din toate orașele. Multumesc tuturor!
-Care a fost cel mai surprinzător loc în care ai călătorit și ai găsit armeni?
-Africa de Sud m-a impresionat pentru că acolo este o comunitate mică de 300 de oameni, având o istorie deoarece un prim armean a ajuns în zonă la sfârșitul secolului al nouăspezecelea! Și sunt destul de activi, există întotdeauna un eveniment organizat pentru a comemora 24 aprilie.
-Unde ai găsit cea mai veche amprentă armeană?
-Întrebarea „Unde este cea mai veche diasporă?” este complicată deoarece urmele primilor armeni exilați în Cipru în epoca bizantină, de exemplu, nu mai există. În general, putem spune că pentru un „călător în diaspora”, în Ucraina (Crimeea), România (Moldova) sau chiar Iran (Isfahan) vom găsi cele mai vechi monumente.
– Mediul în care ai crescut a fost unul armenesc? Acasă se vorbea limba armeană?
-Am avut o educație influențată de tradiția armeană, da, dar nu am urmat o școală armeană, nici nu am frecventat asociații, fiind tânăr. Am descoperit mai ales Armenia când am fost acolo pentru prima dată în 2006, apoi prin întâlnirile cu armenii din întreaga lume în timp ce călătoream!
– Cum s-a format diaspora armeană din Franța?
-Există cu adevărat de toate, există armeni descendenți din refugiații din 1915, alții sosiți din Liban sau Iran în anii 1970, alții veniți din Armenia în anii 1990… Și există într-adevăr toate nivelurile sociale. La nivel global, armenii sunt adesea locuitori ai orașului și locuiesc în zonele metropolitane din Paris, Lyon și Marsilia.

-Care sunt următoarele proiecte?
-Următorul meu proiect, în parteneriat cu UGAB, este să creez o platformă care să permită dezvoltarea turismului în diaspora armeană, prin crearea de excursii pentru a vizita cartierele armene, de exemplu.
-Cum pot lua oamenii legătura cu tine?
– Mă puteți contacta pe pagina de Facebook sau Instagram la Little Armenias!
– Mulțumesc pentru volumul trimis și pentru interviu. Sper să ne vedem,de ce nu la București poate chiar la Festivalul Strada Armenească.
Interviu realizat de Andreea Barbu