Mihai Stepan Cazazian

Conferință despre Genocid la DUMBRĂVENI / Liniștea dinaintea furtunii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC_0011

        La sfârşit de  primăvară  frumoasă şi capricioasă, am fost alături de  prietenul nostru armean, Ion Călinescu, preşedintele Uniunii Armenilor din România,  filiala Dumbrăveni.

Un grup de membrii ai comunităţii armene din Bacău, Piatra Neamţ şi Tg. Ocna ne-am aliniat  manifestărilor organizate de filială, cu prilejul comemorării Centenarului,  de la cumplitul masacru al armenilor din anul 1915 comis de Guvernul Junilor Turci.

În prima zi, vineri, am vizitat diverse obiective istorice din vechiul oraș armenesc: Catedrala Sf. Elisabeta, Castelul Apaffi, Biserica Romano-Catolică şi Gimnaziul Timotei Cipariu.

DSC_0005

            Sâmbătă dimineață, am participat la simpozionul comemorării a 100 de ani de la genocidul  armean care s-a ţinut la Casa de Cultură,  unde senatorul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, E.S. Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei în România,  dr. Lukacs Jozsef, dr. Oana Habor, drd. Tiberiu Iordan și drd. Cristina Sîntămărian de la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj au luat cuvântul. Sesiunea de dezbateri şi comunicări a fost deschisă cu prezentarea vieții lui Mihail Apaffy – Principele ceasornicar – apoi s-a proiectat o selecție impresionantă de imagini cu armeni văzuți prin obiectivul fotografic la începutul secolului al XX-lea, având ca titlu Liniștea dinaintea furtunii, după care, a fost prezentată trista istorie a armenilor în timpul Primei Conflagrații Mondiale şi Pagini din istoria unui popor încercat.

DSC_0098

            Seara, am fost invitaţi la concertul „Vă place Tango?”, avându-i pe scenă, pe Analia Selis – voce, Răzvan Suma – violoncel  și Julio Santillan – chitară. Spectacolul a fost deosebit de savuros și fermecător, dar şi captivant în acelaşi timp.

Duminică, ne-am luat rămas bun de la vechiul oraș armenesc care continuă să-și păstreze același farmec și aceeași grandoare de odinioară.

Ştefan-Tigran Radu,

reprezentant al tinerilor armeni din Bacău

pe aceeași temă vezi și articolul Dumbraveni-simpozion-dedicat-genocidului-armean