Mihai Stepan Cazazian

Limba armeană va fi predată în zece instituții de învățământ superior din străinătate

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ministerul Educației, Științei, Culturii și Sportului a crescut semnificativ finanțarea pentru predarea limbii armene și a altor materii legate de armeni în străinătate.

În cursul anului universitar 2020-2021, predarea va fi extinsă la zece instituții din opt țări, și anume Universitatea Charles din Republica Cehă, Universitatea din București din România, Universitatea Ca ‘Foscari din Veneția și Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Salzburg din Austria, Universitatea din Cairo (Egipt), Universitatea John F. Kennedy din Argentina, Maison-Muzeul Lepsius din Potsdam, Centrul Mesrop pentru Studii Armene din Halle (Germania) și Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (Rusia).

Ministerul urmărește astfel obiectivul de a sprijini popularizarea limbii armene și a studiilor armene în universități și centre de cercetare străine. Programul oferă, de asemenea, o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a culturii și identității armene, de a stimula interesul internațional pentru poporul și cultura noastră și de a promova conservarea valorilor armene în comunitățile locale armene.

Predarea va fi asigurată în principal de armenologi locali, iar în unele cazuri de un specialist trimis din Armenia ( prof. Alisa Ghukasyan predă în prezent la Universitatea din București).

Statutul juridic de predare a limbii armene este diferit. Astfel armeana este predată timp de trei ani pentru lingviști la Universitatea Ca Foscari din Veneția. Aceasta este o disciplină opțională în București. Alte subiecte legate de Armenia precum istoria Armenei, istoria creștinismului armean, literatura armeană etc. vor fi predate la Praga și Salzburg.