Mihai Stepan Cazazian

LICITAȚIE ARTMARK  /  Tabloul “La fereastră” semnat de SIMON HOLLÓSY

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

ARTMARK organizează joi 2 noiembrie  începînd cu orele 19:30 (Duplex București – Târgu-Mureș ) Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.

Printre capodoperele scoase la licitație se află și tabloul

La fereastră semnat de SIMON HOLLÓSY (1857, Sighetul Marmaţiei – 1918, Tiachiv, Ungaria)

ulei pe pânză, 80 × 59,5 cm, semnat lateral stânga, cu brun, “Hollosy”

Valoare estimativă: € 9.000 – 16.000

 

   
 

 

Simon Hollósy (Simion Corbul) s-a născut în 1857 în Sighetul Marmației, într-o familie de mici comercianți moldavo-armeni. Cel dintâi contact cu desenul i-a fost mijlocit, în vremea studiilor sale la Liceul Piarist din Sighet, de profesorul Franz Griesmayer. Apoi frecventează la Budapesta nesistematic, cursurile Academiei Comerciale fără a obţine diploma acesteia. Tot în metropola ungară se consumă prima sa tentativă de a urma studii academice de artă la Şcoala de desen după model, unde se înregistrează ca audient şi frecventează sporadic, timp de un semestru în anul universitar 1875 – 1876, cursurile lui Ferencz Klimovits şi Bertalan Székely. Adevărata educație și-o va însuși însă la München, Cursurile la Academia de Belle Arte fiind audiate de acesta timp de 4 ani, între 1878 și 1882, neștiind însă că München-ul va deveni și o a doua casă. În 1886 Hollósy crea una dintre cele mai însemnate Școli private din München, care, în cei 32 de ani de existență, va fi frecventată de circa 2000 de studenți, atrași exclusiv de aura pedagogul Hollósy. 
Cea mai însemnată acțiune realizată de artist către finalul secolului al XIX-lea avea să fie reprezentată de crearea unei adevărate mișcări artistice – colonia de la Baia Mare. Pictura realistă, cu tente naturaliste, practicată și propovăduită de Hollósy va însemna începând cu 1896 noua orientare, plein-air-ul instituit de el devenind viitorul Coloniei artistice. Chiar dacă se va rupe destul de repede de mediul pe care chiar el l-a conturat, Hollósy este recunoscut astăzi ca un inovator, creator și părinte spiritual al Coloniei de la Baia Mare.
Creaţia plastică a lu Hollósy ilustrează prelungul proces de apropriere a acelor mijloace tehnice şi formale apte să transpună complexele trăsături intelectuale şi emoţionale ale personalităţii sale într-un discurs plastic autentic, puternic individualizat. Mărturiile acestui proces marchează fiecare dintre etapele majore ale creaţiei hollósyene.

www.artmark.ro