Mihai Stepan Cazazian

LETONIA / Lansarea unui CD, cu Sfânta Liturghie a lui Komitas interpretată de Corul Radio Leton

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Susținută de Ambasada Armeniei în Letonia, compania americană Delos a lansat un CD de 80 de minute al versiunii de concert a Sfintei Liturghii a lui Komitas, la 150 de ani de nașterea compozitorului.

Această versiune a fost aranjată și editată de compozitorul armean Vache Sharafyan. În aranjamentul lui, vocilor feminine adăugate îmbunătățesc frumusețea operei scrise inițial pentru un cor bărbătesc.

Înregistrarea liturghiei a fost precedată de un concert în Biserica evanghelică luterană Sfântul Ioan, cea mai veche biserică din Riga, pe 20 septembrie 2019. Concertul a fost interpretat de Corul Radio Leton și de soliștii armeni Hovhannes Nersisyan și Armen Badalyan sub bagheta dirijorului Sigvards Klava.

Pregătirea acestui concert a durat aproximativ trei ani, timp în care Corul Radio Leton a interpretat extrase din lucrările lui Komitas în concertele organizate de Ambasada Armeniei în Letonia în 2017-2018. Expertul franco-armean al creației lui Komitas, Mkrtich Mkrtchyan și armenologul leton Valda Salminyan au consiliat și au lucrat cu corul.

Komitas Liturgy by Latvian Radio Choir, Hovhannes Nersessian & Armen Badalyan, conducted by S. Klava

Broșura care va însoți CD-ul include cuvântul introductiv al ambasadorului armean în Letonia Tigran Mkrtchyan și a compozitorului Vache Sharafyan, precum și biografia lui Komitas. Fotografiile prezentate în broșură au fost furnizate de muzeul Komitas din Erevan. Aceasta include, de asemenea, textul integral, în armeană a liturghiei, în transliterare latină, precum și traducerea în engleză.

Este de așteptat ca lansarea CD-ului să crească interesul pentru Komitas în rândul comunității muzicale mondiale.

CD-ul va fi pus în vânzare începând cu 10 iulie.