Mihai Stepan Cazazian

Legea privind Genocidul armean declarată neconstituţională

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Consiliul Constituţional francez a declarat legea care sancţionează negarea genocidurilor neconstitutională, argumentând că încalcă dreptul la libera  exprimare. Proiectul de lege ar fi făcut posibilă pedepsirea celor care neaga genocidurile recunoscute în mod oficial de Franţa, printre care şi  genocidul armean. Franţa are deja o lege care penalizează negarea Holocaustului.

Turcia a salutat această decizie de anulare a legii. Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a declarat că se vor organiza întâlniri pentru a  relua contactele cu Franţa, contacte care au fost îngheţate după ce parlamentul francez a adoptat proiectul de lege pe 23 ianuarie.
Directorul  Executiv al Comitetul Naţional Armean, Hratch Varjabedian a condamnat decizia, precizând că instanţa franceză a cedat la presiuni politice din partea Turciei. El a anunţat că ,comunitatea armeană din Franţa  intenţionează să protesteze împotriva acestei decizii şi să apeleze la legislatori pentru  a continua lupta pentru dreptate în legătură cu Genocidul armean.

Consiliul Constituţional a avut trei opţiuni în abordarea proiectului  de lege privind genocidul: ar fi putut  spune că rezoluţia aşa cum a fost aprobată este în conformitate cu Constituţia deschizând astfel calea către semnătura prezidenţială;  ar fi putut  stabili că anumite părţi ale proiectului de lege nu sunt în conformitate cu Constituţia franceză, caz în care proiectul de lege s-ar fi întors la Adunarea Naţională pentru a fi modificat (fapt ce ar fi putut cauza probleme, deoarece Adunarea Naţională intră în vacanţă pentru a se pregăti pentru alegerile prezidenţiale); sau ar fi  putut   găsi  rezoluţia în întregime neconstituţională ,caz în care, preşedintele francez Nicolas Sarkozy ar trebui să reintroducă această problemă în Adunarea Naţională.

Pe 1 februarie, doi miniştri au declarat pentru AFP că Nicolas Sarkozy va prezenta imediat un nou proiect de lege cu privire la pedepsirea celor care neagă Genocidul armean, în cazul în care Consiliul Constituţional va respinge această lege.

Un alt ministru a spus că Sarkozy, i-a criticat pe membrii cabinetului care s-au opus proiectului de lege.

El a spus că dacă această lege va fi respinsă de Consiliul Constituţional s-ar putea deschide o uşa către discuţii  cu privire la legea care sancţionează negarea Holocaustului.

După ce a fost aprobată de către Adunarea Naţională şi Senat, legea a fost pusă în aşteptare pe 31 ianuarie, după ce politicienii care s-au opus acestei legi au cerut examinarea ei din punct de vedere constituţional.

Două grupuri separate de politicieni francezi care se opun acestei legi – atât din Senat cât şi din Adunarea Naţională – au solicitat în mod oficial Consiliului Constituţional să examineze legea. Grupurile au spus că fiecare dintre ele a adunat mai mult decât minimul de 60 de semnături necesare pentru a solicita Consiliului să examineze constituţionalitatea legii.

Prin lege, Consiliul a fost obligat să dea o hotărâre, în termen de o lună.

Pe 22 decembrie, Adunarea Naţională franceză a aprobat proiectul de lege, care a determinat Ankara să-şi retragă ambasadorul de la Paris,  şi sa-l trimită înapoi după doar două săptămâni.

Franţa a adoptat în 2001 o  lege prin care recunoaşte în mod oficial Genocidul armean.