Simona Paula Dobrescu

“LE VIE DELL’ AMICIZIA RAVENNA-EREVAN”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nu are importanță în ce colț al lumii doi Armeni se întâlnesc; acolo-se spune-vor crea o nouă Armenie, unde din nou,vor râde,vor cânta și se vor ruga. Înfrățirea muzicală cu Armenia constituie punctul cel mai important al Festivalului din Ravenna 2021, intitulat “Le vie dell’Amicizia”[Căile Prieteniei].
“Le vie dell’Amicizia” este titlul concertului și al proiectului din care acesta face parte. Este vorba de un pelerinaj anual care amintește universalitatea limbajului muzical și legătura care unește pe toți participanții. Proiectul artistic creat cu Festivalul din Ravenna, reprezintă un mesaj de frăție care a  început în 1997 cu primul  și neuitatul concert de la Sarajevo dirijat de Riccardo Muti, care în fiecare an îl duce în locuri “rănite” de conflicte sau de dezastre naturale.

Ieri pe 4 iulie 2021 Maestrul Riccardo Muti a dirijat Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, împreună cu Armenia State Chamber Choir la Erevan, după etapa italiană din 1 iulie 2021, la Pavaglione di Lugo (Ravenna Festival).

Anul acesta “Le vie dell’Amicizia” a avut ca destinație Teatrul Operei din capitala armeană. Programul concertului a dorit în mod ideal să onoreze spiritualitatea în suferință și dramatica istorie a acestei Țări: pagini sacre de Haydn (Te Deum în do major pentru cor și orchestră); Mozart (Kyrie în re minor K.341); Schubert (Missa nr.2 în sol major pentru cor, instrumente cu coarde și orgă D.167).

Concertul de la Erevan s-a încheiat cu piesa Purgatoriu a compozitorului armean Tigran Mansurian, lucrare comandată de Ravenna Festival pentru a XXXII-a ediție, dedicată lui Dante Alighieri. Purgatoriu de Mansurian va fi prezentată și pe 12 septembrie în cadrul concertului solemn de închidere, dedicat comemorării a 700 de ani de la moartea marelui poet italian. Concertul a beneficiat, în afară de orchestra italiană, de participarea sopranei  Nina Minasyan, tenorul Giovanni Sala, baritonul Gurgen Baveyan, corul de 32 voci dirijat de Robert Mlkeyan și organistul Davide Cavalli.
“Le vie dell’Amicizia ,Ravenna-Erevan” a fost realizat cu sprijinul Ambasadei Italiei la Erevan, proiect susținut de Cooperația Internațională la care a colaborat și Fundația ATER.

Simona Paula DOBRESCU