Mihai Stepan Cazazian

Le NOUVEL OBSERVATEUR/ Orhan Pamuk : “Este crucial ca turcii să afle, în cele din urmă, adevărul despre evenimentele din 1915.”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

orhan pamuk

Într-un interviu acordat săptămânalului le Nouvel Observateur laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Orhan Pamuk, comentează ultima declarație a premierului turc, Recep Erdogan, cu privire la genocidul armean. (extras)

În 2005, ați fost acuzat de insultă față de națiunea turcă pentru că ați recunoscut genocidul armean și masacrele împotriva kurzilor. Aceste acuzații au fost retrase, dar ați primit amenințări cu moartea, iar presa de dreapta a menținut campania de defăimare a dvs. Vă simțiți încă amenințat ?

Orhan Pamuk: Am să vă dau un răspuns statistic: Am o singură gardă de corp în loc de trei … Situația mea, deci, s-a îmbunătățit! Sunt bun prieten cu garda mea de corp. Dar nu trebuie comparată soarta mea cu ceea ce a îndurat Salman Rushdie.

La 23 aprilie, pentru prima dată în istoria Turciei, (primul ministru) Erdogan și-a exprimat condoleanțele sale pentru descendenții armeni, uciși în 1915. A fost un eveniment politic. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, el a negat caracterul genocidal al acelor masacru. Este, prin urmare, într-adevăr un prim pas spre recunoașterea genocidului?

Orhan Pamuk: Această problemă va fi rezolvată doar în cazul în care libertatea de exprimare va exista, în sfârșit, în Turcia. Ori, în continuare poți fi închis dacă afirmi realitatea acestui genocid – chiar dacă, ca titlu personal, notorietatea mea îmi conferă imunitate. Această declarație, chiar dacă timidă și urmată de o negare, este un prim pas, pentru că procurorii vor fi, de acum, mai puțin înclinați să urmărească în justiție pe cei care vorbesc de genocid.

Este crucial ca turcii să afle, în cele din urmă adevărul despre evenimentele din 1915, ca istoricii turci, obiectivi și curajoși, să-și poată face auzit glasul lor, și să nu fie, ca acum, marginalizați și cenzurați de către mass-media. Accesul la libertatea de exprimare este crucial pentru ca țara să treacă examenul de conștiință istorică, așa cum a reușit în cazul problemei kurde. Declarația lui Erdogan este timidă și târzie, dar este un punct de plecare decisiv. Chiar dacă este mânat de un calcul diplomatic, cel puțin are un credit.

după armenews.com