Mihai Stepan Cazazian

Lansare de carte / Viața Prof. Dr. Krikor Pambuccian sau cum să redescoperi un diamant după 100 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC04501

La sfîrșitul acestei săptămîni am fost martorii unui eveniment editorial cu totul special. Lansarea volumului  File din viața lui Krikor Pambuccian (Editura Ararat 2015) scris de fiul său Victor Pambuccian.

După ce în urmă cu cinci ani eram martori la dezvelirea a trei busturi ale profesorului doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, la Facultatea de Stomatologie și la Biblioteca Dudian din București iată că acum am fost martorii apariției unei cărți despre viața și activitatea atît de rodnică a doctorului anatomopatolog dar și a unui armean, model pentru conaționalii săi. La lansare a fost prezent Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România.

DSC04500

Vineri 26 iunie la Librăria Cărturești din centrul capitalei  a fost prezentată cartea apărută la Editura Ararat  de către poeta Nora Iuga, de Varujan Vosganian în calitate de președinte al Uniunii Armenilor și de autor, prof. Victor Pambuccian. Deși a parcurs volumul în manuscris, poeta Nora Iuga a mărturisit că a fost impresionată de doctorul Pambuccian, de episoadele tragice prin care a trecut în viață de puternicul lui atașament față de comunitatea armeană pe care a slujit-o în calitate de reprezentant laic al Bisericii Armene din România. La rîndul său Varujan Vosganian  ne-a mărturisit cîteva din amintirile pe care le păstrează legate de familia Pambuccian, de copiii lui, Alice, Victor și Ștefan. Autorul cărții a citit un capitol din volumul apărut, presărat cu momente poetice, pentru a fi parcă mai aproape de spiritul și sufletul lui Krikor.

DSC04536

Duminică 28 iunie a fost întîlnirea cu comunitatea. La Biblioteca Dudian parcă ne-am revăzut cu cel care era sărbătorit  în 1996 cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani. Doctori, foști colegi dar și studenți , membri ai comunității, au fost prezenți la lansarea cărții. Erau de față PS Episcop Datev Hagopian, Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei, Arhim.dr. Zareh Baronian, fiii lui Krikor Pambuccian, Alice, Victor și Ștefan, deputatul Varujan Pambuccian. Au vorbit despre activitatea sa, ca reprezentant de marcă al școlii medicale românești   prof.dr. Emilian Hutu,  prof. dr. Andrei Iliescu,  Prof. Dr. Octavian Buda  prof.dr. Vladimir Beliş.

Să reamintim că pe lângă activitatea sa ca doctor, anatomopatolog şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Krikor Pambuccian a fost, timp de 40 de ani, vicepreşedinte al Consiliului Eparhial al Bisericii Armene din România. În cariera sa a pregătit peste 20.000 de studenţi.

P1030311

Victor Pambuccian ne-a citit capitolul 6 al cărții în care se vorbește de viața lui Krikor în mijlocul comunității armene.

După cum spunea Varujan Pambuccian, Krikor a fost ca un diamant ale cărui fațete le descoperi pe zi ce trece, de fiecare dată cînd vorbim despre el.

Și aș  adăuga că prin aceste două lansări de carte am redescoperit cu toții o  piatră  prețioase care a început să strălucească acum 100 de ani, la Adana în, pe atunci, Imperiul Otoman…

P1030316

P1030327

P1030331