LANSARE DE CARTE la GHERLA | „Poveştile Transilvaniei” și… ale armenilor

Centrul de Informare şi Promovare Turistică Gherla a găzduit lansarea cărţii „Poveştile Transilvaniei” de Gabriel-Virgil Rusu, născut în oraşul Gherla, unde a copilărit şi a terminat studiile liceale. Istoric şi autor de benzi desenate, autorul cărţii este profesor în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universității Babeș-Bolyai. În aceste poveşti cuprinse în cartea prezentată publicului gherlean aflăm multe amănunte interesante despre eroi, personaje şi tipologii celebre, despre monumente istorice, chiar şi despre unele superstiţii, iar toate aceste amănunte sunt trecute prin lentila autorului, care, de cele mai multe ori, s-a aflat la faţa locului despre care ne vorbeşte în această ultimă carte. Sunt poveştile nespuse ale Transilvaniei, cele mai multe apărînd în premieră într-un volum pe teme istorice. În calitate de cercetător istoric scriitorul gherlean tratează toate problemele ridicate cu ochii şi simţul specialistului, textul fiind extrem de concentrat, uşor de citit.
Desigur, din această carte nu puteau lipsi nici povestirile armeneşti, la capitolul 23 fiind publicat materialul „Miracolul armenesc din Transilvania”, care se referă la tradiţiile şi obiceiurile comunităţii armeneşti din fostul Armenopolis. La această lansare de carte a fost invitat şi preşedintele sucursalei Transivania Nord a UAR, ing. Ioan Esztegar, care a prezentat publicului cîteva legende legate de armenii gherleni, informaţii primite cu mare interes de numeroasa asistenţă aflată în sala mare a Centrului Turistic Gherla.
Autorul volumului istoric „Poveştile Transilvaniei„ Gabriel-Virgil Rusu a mai editat cărţi despre armenii gherleni, de exemplu în anul 2004 „Az örmény Szamosújvár” ( Gherla armenească), dar are foarte multe articole publicate pe această temă în diferite reviste istorice.
Szekely Csaba
